Oslobodjenje

Vratiti kult reprezenta­cije

Nadam se da ćemo odigrati najbolje što možemo i ostvariti pobjedu, kaže Ivaylo Petev

- Piše: MIRZA DAJIĆ

Nogometna reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e večeras u 20.45 sati na Bilinom polju igra prijateljs­ku utakmicu sa Gruzijom. Cilj je ostvariti pobjedu i u ovom i u drugom prijateljs­kom meču u utorak u Zenici protiv Luksemburg­a te zalaganjem na terenu vratiti navijače.

Sastav BIH GRUZIJA

Selektor Ivaylo Petev i stoper Anel Ahmedhodži­ć pred sinoćnji trening izjavili su da nema lakih protivnika, da znaju da Gruzija ima dobru ekipu, ali da smo bolji i da se nadaju pobjedi.

- Svaka utakmica je bitna za nas, a najbitnija je uvijek ova koja dolazi. Nadam se da ćemo odigrati najbolje što možemo i ostvariti pobjedu. Oko sastava tima ćemo odlučiti nakon sutrašnjeg sastanka, kazao je Petev.

Na pitanje da li ćemo nastaviti igrati u sistemu 3-5-2, odgovorio je da ćemo najvjerova­tnije nastaviti, jer smo većinu utakmica igrali u tom sistemu, da se pokazao kao najbolji. Analiziral­i su, veli, greške koje pravimo i pokušaće da to riješe.

- Oduševljen sam uslovima u Trening-centru u Zenici. Napravili smo greške što se nismo ovdje pripremali za neke mečeve u prošlom ciklusu kvalifikac­ija. Ali, učimo iz grešaka da budemo bolji. Imamo kvalitetne igrače, imamo prostora za napredak, to me čini optimistom, istakao je Petev.

U budućnosti će donijeti odluku da li će se spremati za Ligu nacija u Trening-centru. Zavisiće to, veli, od nekih faktora, između ostalog, i prevoza.

Za selekciju Gruzije je rekao da je kompaktna, da ima dobre individual­ce, ali da ipak sve zavisi od nas, od toga kako ćemo se ponašati na terenu.

U vezi sa izjavom trenera Intera Simona Inzaghija da je razočaran što je selektor BIH za prijateljs­ke mečeve pozvao Edina Džeku, Petev je rekao da je povrijeđen­i Džeko prošle godine, da bi igrao važan meč za Inter, propustio najvažniji meč koji je igrala reprezenta­cija, te da treba imati razumijeva­nja. Džeko je, naglasio je, naš kapiten, naš vođa, i treba biti u reprezenta­ciji.

Defanzivac Anel Ahmedhodži­ć za večerašnji meč sa Gruzijom kazao je da će biti težak, da pomenuta selekcija ima kvalitetne igrače, da mogu stvoriti prilike ni iz čega, ali da smo mi bolji i da ih možemo dobiti.

Gruzija ima kvalitetne igrače koji mogu stvoriti prilike ni iz čega, ali mislim da smo bolji i da ih možemo dobiti, kaže Ahmedhodži­ć

Izolacija

- Prvi put sam bio na pripremama u Trening-centru u Zenici. Zaista je odlično tamo, imamo sve potrebne uslove da treniramo, kvalitetnu ishranu, imamo i sobe za analize. Lijepo se osjećam. Izolacija i mir su potrebni kada igrate za reprezenta­ciju. Bitno je da spavaš dobro, da jedeš dobro, da se pripremiš za meč dobro. Koji hotel ili gdje spavaš, nije puno bitno. Bitno je kakav si kao profesiona­lac. Ova izolacija koju imamo u Zenici je dobra šansa da se što bolje pripremimo za mečeve, izjavio je Ahmedhodži­ć.

Anel Ahmedhodži­ć je dodao da trebaju iskoristit­i prilike u mečevima sa Gruzijom i Luksemburg­om da ostvare pobjede, da će tako vratiti atmosferu oko reprezenta­cije kakva je bila, da možemo napraviti puno dobrih stvari sa ekipom koju imamo, a koja je kvalitetna.

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Kao i obično, selektor najavljuje pobjedu
/ MUHAMED TUNOVIĆ Kao i obično, selektor najavljuje pobjedu
 ?? ?? Salines želi barem jedan trofej
Salines želi barem jedan trofej

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina