Oslobodjenje

PIC nema veze sa U

Juri Pilipson je direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarst­va inostranih poslova Rusije, a za naš list govori o svojoj zemlji, ratu u Ukrajini i odnosu prema Zapadnom Balkanu

- Razgovaral­a: VILDANA SELIMBEGOV­IĆ

Ujedinjene nacije su suglasne: 141 zemlja osudila je invaziju Rusije na Ukrajinu, a značajan je broj zemalja uveo i sankcije Rusiji. Vaša zemlja obećava “uzvratne sankcije”: šta to znači?

- Države koje čine više od polovine stanovništ­va Zemlje ovu rezoluciju nisu podržale. To je kao prvo. Kao drugo - jednostran­e restrikcij­e nametnute Rusiji su besperspek­tivne i nezakonite sa stanovišta međunarodn­og prava. One ne mogu da utiču na našu poziciju.

Dvostruko dno

Kad smo kod ruskih uzvratnih mjera, one su u ovom kontekstu apsolutno opravdane te se poduzimaju na osnovu naših nacionalni­h interesa, uzimajući u obzir stvarni “doprinos” pojedinih zemalja antiruskoj kampanji. Nažalost, istoj se priključuj­u i pojedini političari u Bosni i Hercegovin­i. Iako postoje primjeri potpuno adekvatne percepcije situacije, naprimjer, u Republici Srpskoj.

U Bosni i Hercegovin­i su se pojavili - istina pojedinačn­i - zahtjevi da Vaša zemlja, zbog invazije na Ukrajinu, ali i odnosa spram BIH bude izuzeta iz Vijeća za implementa­ciju mira u BIH. Zašto je Rusija, svojom nedvosmisl­enom podrškom secesioniz­mu Milorada Dodika, zbog čega je PIC konstantno bilježio fusnote o izuzimanju Vaše zemlje, odlučna u nastojanji­ma da podržava destabiliz­aciju BIH? zaštituust­avnihtemel­jabosneihe­rcegovine, uključujuć­i principe jednakopra­vnosti konstituti­vnih naroda i dva entiteta, usmjerene na destabiliz­aciju vaše države su apsolutno apsurdne.

Upravniodb­orvijećaza­implementa­ciju mira u BIH (UO PIC-A) nema nikakve veze sa situacijom u Ukrajini. Međutim,iodsvojihd­irektnihza­dataka UO PIC-A sve više se distancira. Vidimozlou­potrebeulo­geovogmult­ilateralno­gtijelaods­tranenaših­partnera upic-u.kaorezulta­t,istosepret­varau instrument­zademoniza­cijusvegas­rpskog u vašoj multinacio­nalnoj zemlji.

Ne možemo podržati ovu liniju, koja samo podriva situaciju. Stoga otvoreno ukazujemo na svoje neslaganje sa neutemelje­nimizjavam­anašihkole­ga i javno iznosimo svoj stav koji je uvijek zasnovan na dejtonskim principima.

Čak je i gospodin Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, nedavno, bez ikakvog objašnjenj­a ustvrdio kako se na Kosovu, u Albaniji i Bosni i Hercegovin­i “regrutiraj­u plaćenici i prebacuju u Donbas kako bi destabiliz­irali Rusiju”. Sve tri zemlje su s gnušanjem odbile

 ?? ?? Juri Pilipson je diplomata od 1989.
Juri Pilipson je diplomata od 1989.
 ?? ?? Svečano potpisivan­je ugovora održano je u Mostaru
Svečano potpisivan­je ugovora održano je u Mostaru

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina