Oslobodjenje

Ob: Opet se spominje Rusija

Mirovni sporazum o Nagorno Karabahu ostavio je otvorenim mnoga pitanja, a Rusija je optužila Azerbejdža­n za kršenje sporazuma

-

Rusija je optužila Azerbejdža­n za kršenje sporazuma o prekidu vatre s Armenijom, potpisan nakon rata u Nagorno Karabahu 2020. jer su njihove snage ušle u zonu pod kontrolom ruskih mirovnih snaga i ondje postavile kontrolni punkt.

Poziv na povlačenje

- Između 24. i 25. marta oružane snage Azerbejdža­na prekršile su trilateral­ni sporazum čelnika Rusije, Azerbejdža­na i Armenije ušavši u zonu odgovornos­ti ruskog kontingent­a mirovnih snaga u Nagorno Karabahu, kaže se u saopćenju ruskog ministarst­va odbrane.

Ministarst­vo je dodalo da su azerbejdža­nske snage postavile kontrolni punkt i izvele četiri napada dronom na snage Nagorno Karabaha u blizini mjesta Faruk.

Moskva je pozvala na povlačenje azerbejdža­nskih snaga.

Nakon sukoba Armenije i Azerbajdža­na za kontrolu nad Nagorno Karabahom između septembra i novembra 2020, Azerbejdža­n je izašao kao pobjednik, ponovno osvojivši teritorij koji je bio izgubio u ranijem ratu od 1991. do 1994. No mnoga su pitanja ostala neriješena, uključujuć­i pravni status Nagorno Karabaha i Armenaca koji ondje žive.

Nagorno Karabah je teritorija većinski naseljena Armencima koja je proglasila nezavisnos­t, a nalazi se unutar granica Azerbejdža­na.

Mirovne snage

Sporazumom od 9. novembra 2020. koji su potpisali ruski predsjedni­k Vladimirpu­tiniarmens­kiiazerbej­džanski čelnicinik­olpašinjan­iilhamalij­ev,završenjes­ukobizmeđu­armenijeia­zerbejdžan­a koji je trajao šest sedmica.

Moskva je potom rasporedil­a gotovo 2.000 članova mirovnih snaga potvrđujuć­i svoju ulogu glavne sile u tom dijelu bivšeg Sovjetskog saveza, gdje i Turska ima rastući utjecaj zahvaljuju­ći saveznički­m odnosima s Azerbejdža­nom, piše Index.hr.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina