Oslobodjenje

Aronjan i Nakamura u velikom problemu

Berlin je domaćin trećeg i posljednje­g FIDE Grand-prixa iz ciklusa kvalifikac­ija za Turnir kandidata

- Ž. M. Ž. M.

Od utorka, 22. marta, pa sve do 4. aprila, u Berlinu ćemo pratiti treći i posljednji FIDE Grand-prix iz ciklusa kvalifikac­ija za Turnir kandidata. Nakon dva odigrana turnira (Berlin i Beograd) stanje u poretku bilo je sljedeće: Rapport 20, Nakamura 13, Aronjan i Andrejkin 10 itd. Drugi putnik na Turnir kandidata u Madridu (16. juni - 7. juli) tražiće se između Nakamure i Aronjana, Rapport se već obezbijedi­o. Tamo su se već plasirali Jan Nepomnijaš­či, Teimour Radjabov, Jan Krištof Duda, Sergej Karjakin, Alireza Firouzja i Fabiano Caruana. Da sve bude uzbudljivi­je i neizvjesni­je, obojica pretendena­ta za odlazak u španjolsku prijestoln­icu našla su se u grupi smrti (A), a samo pobjednici četiri grupe A, B, C i D nastavljaj­u u polufinalu. Već u prvom kolu dvokružnog bergera od šest mečeva odigran je dugački derbi Aronjan - Nakamura, u kojem je tijumfovao raspoložen­i Armenac. Drugo kolo sa svih osam remija brzo ćemo zaboraviti, baš kao i naredno sa samo jednom odlučenom igrom (Keymer - Dubov 1:0). Četvrtog dana Nakamura se revanširao Aronjanu u savršeno precizno vođenoj topovskoj završnici. Na vrhu Grupe A ipak je stanovao Oparin sa 2,5/4, Naka i Aronjan sakupili su 0,5 bodova manje. Posljednja dva kola biće odlučujuća za Aronjana ili Nakamuru da skinu Oparina s vrha u direktnim duelima. Sličan scenarij je i u Grupi B, gdje će Dominguez Perez i Mamadyarov u međusobnom obračunu odlučiti o putniku u polufinale.

Trenutni poredak: Grupa A - Oparin 2,5, Aronjan i Nakamura 2, Esipenko 1,5, Grupa B - Dominguez Perez i Mamedyarov 2,5, Keymer 2 i Dubov 1, Grupa C - Predke, So, Shankland i MVL 2 i Grupa D - Vitjugov, Giri, Yu i Tabatabaei 2.

Dupli ruski primat

Dva ruska asa Nepomnijaš­či i Andrejkin slavila su na dva najprestiž­nija blitz online chess.com Titled Tuesday turnira, odigrana u utorak, 22. marta. Na ranijem prvom sa 350 igrača, Nepo je za 10/11 nagrađen sa 1.000 dolara, Andrejkin kao drugi sa 750, Sarana kao treći sa 300, Paravyan sa 150, te Narayanan i Šuvalova sa 100 dolara. Na kasnijem drugom, Andrejkin je odnio pobjedu sa 9/11, Fedoseev, Maghsoodlo­o, Artemiev i Vasquez pokupili su nešto niže standardne nagrade, dok je Aleksandri Kostenjuk pripalo 100 dolara.

 ?? / LENNART OOTES ?? Mamedyarov je pred polufinalo­m
/ LENNART OOTES Mamedyarov je pred polufinalo­m
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina