Oslobodjenje

Federacija BIH dobi

Prijedlog budžeta za 2022. u iznosu od 5,6 milijardi KM usvojili su poslanici Predstavni­čkog doma Parlamenta Federacije BIH, a sada je na redu Dom naroda

- Piše: dženisa Zukančić

Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovin­e prihvaćen je većinom glasova (59 za, 28 protiv i 2 uzdržana) sinoć na redovnoj sjednici Predstavni­čkog doma Parlamenta Federacije BIH. Da bi stupio na snagu, budžet mora u istovjetno­m tekstu odobriti i Dom naroda čije je zasjedanje najavljeno za četvrtak, 31. marta.

Odobreni akt

To je i datum do kojeg važi Odluka o privremeno­m finansiran­ju FBIH, donesena u januaru ove godine zbog nedostatka federalnog budžeta za 2022. kao akta odobrenog u oba parlamenta­rna doma prije početka predstojeć­e fiskalne godine. U tim situacijam­a, nadomješću­juća tromjesečn­a odluka o privremeno­m finansiran­ju donosi se kako, do donošenja budžeta, ne bi stali osnovni finansijsk­i tokovi. Budžet Federacije BIH za 2022. godinu Vlada

FBIH je predložila u ukupnom iznosu od 5,6 milijardi KM, što je za 116 miliona KM ili za dva posto više od prošlogodi­šnjeg budžeta. To je najveći ukupni budžetski iznos otkako je ustanovlje­na Federacija BIH.

Budžetskir­ast,obrazložen­oje,rezultatje­činjeniced­aseposvimp­rojekcijam­a Vlade u ovoj godini, planiraju veći prihodi, u ukupnom iznosu 4,471 milijardi maraka, od čega su 2,218 milijardi prihodi od doprinosa, 1,692 milijardi KM od poreza, a ostalo se odnosi na druge neporezne prihode.

Premijer Federacije BIH Fadil Novalić, obrazlažuć­i prijedlog budžeta zastupnici­ma, kazao je da sadrži sve potrebne elemente, neophodne za daljnju stabilizac­iju ekonomije, zaštitu ranjivih kategorija te stvaranje pretpostav­ki za ubrzani budući razvoj. Prepoznava­jući značaj poljoprivr­edne proizvodnj­e te jačanja njene otpornosti, u budžetu je, po Novalićevi­m riječima, prvi put planiran iznos od 106 miliona KM. Federalnom ministarst­vu prometa i komunikaci­ja je planirano 260 miliona KM kapitalnih transfera, od čega je 229 miliona KM za izgradnju autocesta i brzih cesta.

Kad je riječ o putevima, Novalić je najavio završetak izgradnje novih dijelova autoputa na dionicama Tarčin - Ivan te Ponirak - Vraca, kao i početak gradnje 60 kilometara autoputa na koridoru 5C uključujuć­i početak probijanja tunela Prenj. Ukupna vrijednost ovih radova je 120 miliona KM.

Osim toga, planirano je 20 miliona KM za izgradnju aerodroma Bihać i dodatnih 7,5 miliona KM za Željeznice Federacije u svrhu sufinansir­anja izgradnje željezničk­e infrastruk­ture. Predviđeno­jeišestmil­ionakmzaun­apređenje avionskog prometa Federacije BIH, odnosno aerodroma Mostar, Tuzla i Sarajevo (namjenska sredstva putnička avio-taksa). Na razdjelu Federalnog ministarst­va zdravstva, i za ovu godinu je planiran novac za sanacijuzd­ravstvenih­ustanovauf­ederaciji u ukupnom iznosu od 75 miliona KM.

Na razdjelu Zavoda za javno zdravstvo FBIH, predviđeno je 10 miliona KM za nabavku vakcina protiv virusa Covid-19. Transferi za boračku populaciju, kako je dalje najavio premijer, povećani su za 10 miliona KM i ta povećanja se odnose na implementa­ciju zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja, na transfer za implementa­ciju demobilisa­nih boracabora­čki dodatak te za povećanja invalidnin­a. Novalić je rekao da će navedeni novac biti upotrijebl­jen za implementa­ciju izmjena i dopuna zakona iz boračkog sektora zbog usklađivan­ja osnovice na sličan način kao što

U budžet je implementi­rano sve ono što je potrebno HDZ-U, odlučili su da kreiraju treći entitet kroz budžet koji je pred nama, koji nije ni razvojni, ni investicio­ni, ali je sasvim sigurno izborni i konstituti­van, rekla je Sabina Ćudić

 ?? ?? Zildžić (desno) sa jedinim “stalnim” vijećnikom u Klubu SDA GV-A Tuzla
Zildžić (desno) sa jedinim “stalnim” vijećnikom u Klubu SDA GV-A Tuzla
 ?? / Senad GUBELIĆ ?? Na Čovićevo pismo odmah je pismom reagovao Izetbegovi­ć
/ Senad GUBELIĆ Na Čovićevo pismo odmah je pismom reagovao Izetbegovi­ć
 ?? ?? Novalić: Ima razloga za optimizam
Novalić: Ima razloga za optimizam

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina