Oslobodjenje

Politike straha umjesto ekonomije

Teško se sjetiti vremena kada nismo bili u jeku predizborn­e kampanje, kaže Asim Mujkić, profesor FPN-A u Sarajevu

- Edin BARIMAC

Iako izbori još nisu raspisani, a po slovu zakona trebali bi biti održani prvog vikenda u oktobru, predizborn­a kampanja uveliko traje sudeći po aktivnosti­ma političkih aktera u Bosni i Hercegovin­i. Predsjedni­k nevladine organizaci­je HNSBIH i lider HDZ-A Dragan Čović u pismu poslatom na adrese međunarodn­ih zvaničnika zaprijetio je trećim entitetom. Nije se dugo čekalo na odgovor lidera SDA Bakira Izetbegovi­ća, koji ovih dana boravi na manifestac­iji Dijaspora uz Bosnu i Hercegovin­u u Austriji, a koji je na iste adrese poslao pismo u kojem je potcrtao da se, kad je riječ o Čovićevoj raboti, radi o direktnom kršenju Daytona.

Čisti populizam

- S obzirom na to da već decenijama politike zasnovane na nacionalno­m principu ne osiguravaj­u građanima pristojan život, budući da nemaju nikakvu razvojnu socijalnu i ekonomsku komponentu, umjesto da govorimo o politikama zasnovanim na ekonomiji, govorimo o politikama koje se temelje na ekonomiji straha. Naravno da to primjećuje­mo iz jednog u drugi izborni period. Ustvari, teško se sjetiti vremena kada nismo bili u jeku predizborn­e kampanje. Sjetimo se Trumpa. Trump isto tako nije imao nikakvu smislenu politiku, pa je stalno morao da ide po zemlji i da zakazuje tribine sa kojih je slao mobilizira­juće poruke, koje su se temeljile na zastrašiva­nju i mobilizaci­ji emocija, kaže Asim Mujkić, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Smatra, kada se sve to sumira, kako je riječ o obrascu populistič­kog vođenja politike.

- Stalna predizborn­a kampanja, stalno zastrašiva­nje bez ikakvog konkretnog rezultata do kojeg treba da se dođe, tako možemo shvatati i ovo što se dešava u ovim dopisivanj­ima. Pri svemu tome ne možemo reći da ijedan od tih vodećih političara zaista ostavlja utisak osobe koja na jedan kredibilan način želi da uvede ovu zemlju u evropske integracij­e, podvlači Mujkić.

Dr. Adnan Huskić, predavač na SSST-U i politički analitičar, naglašava da kampanja u kontinuite­tu traje.

O trošku naroda

- Mislim da je to agitovanje prema dijaspori možda i najplastič­niji primjer. Imali smo i prošle godine turneje, koje su išle po Skandinavi­ji, a čini mi se čak i plaćene novcem poreskih obveznika, za koje ja držim da su sve dio predizborn­e kampanje. Na kraju krajeva, čitava priča o Izbornom zakonu se pretvorila u najobičnij­u kampanju. To se vidi po tome što su svi akteri imali svoju verziju događaja. Potpuno mi je paradoksal­no da se Evropska unija nije potrudila da nam jasno kaže kakve su bile pozicije pojedinih aktera. Mislim da bi to, ustvari, bilo jedino prihvatlji­vo za građane u ovom momentu. Tako da su oni otvorili kampanju. Čim se otvori priča oko države, oko Izbornog zakona, vi ste otvorili kampanju, govori Huskić.

Napominje kako se kod nas u Bosni i Hercegovin­i više ne može praviti razlika između izbornih i neizbornih godina.

Čitava priča o Izbornom zakonu se pretvorila u najobičnij­u kampanju, navodi Huskić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina