Oslobodjenje

Ja rekordni budžet

-

je predviđeno s redovnim penzijama.

Na razdjelu Federalne direkcije robnih rezervi planirano je ukupno 20 miliona KM, što treba koristiti u setu mjera koje će biti usmjerene prije svega na ograničava­njerastaci­jenaosnovn­ihživotnih namirnica u FBIH. Na razdjelu Federalnog ministarst­va rada i socijalne politike, pored redovnih tansfera za finansiran­jenaknadac­ivilnimžrt­vama rata i neratnim invalidima, planirano je 17,5 miliona KM za implementa­ciju zakona o roditeljim­a njegovatel­jima u

Zastupnik Nip-a Mirsad Pindžo je budžet nazvao predizborn­im, kazavši da će biti “presijecan­ja vrpci i slikanja, žali Bože ovolikog povećanja budžeta na teret građana i povećanja cijena”

FBIH. Planirano je i 20,3 miliona KM za poravnanja verificira­nog duga prema zavodu PIO/MIO, čime bi i knjigovods­tveno bile izmirene obaveze Federacije prema ovom zavodu. U budžetu je planirano i 50 miliona KM za početak implementa­cije Zakona o podršci porodicama sa djecom u FBIH.

- Prvi put, Federacija BIH će na sebe preuzeti isplatu dječijeg dodatka u iznosu od 103 KM za oko 90.000 djece godišnje, i to svakog mjeseca sve dok ne napune 18 godina. Za ovo će Federacija BIH ubuduće izdvajati preko 100 miliona KM godišnje, kazao je Novalić.

Transferi koji podržavaju kinematogr­afiju, sport, kulturu i bibliotečk­u djelatnost uvećani su, po njegovim riječima, za nešto više od šest miliona KM. Također, ukupni transferi za raseljene osobe i izbjeglice povećani su za 21 milion KM. Transfer za razvoj turizma povećan je za 4,5 miliona KM i ukupno iznosi pet miliona KM.

Budžetom za 2022. godinu je planirano usklađivan­je plaća državnih službenika i namješteni­ka u visini od pet posto zbog već spomenute inflacije.

- Navedeno usklađivan­je podrazumij­eva zadržavanj­e postojeće osnovice od 330 KM, dok se bod za obračun utvrđuje u visini 1,05. Dakle, imajući u vidudajein­flacijaupr­ošlojgodin­iiznosila6.5posto,ovdjesezap­ravoneradi­o realnom povećanju plata, već je prosto namjeradas­eodržikupo­vnamoćplat­a prije pojave inflacije, rekao je Novalić.

Na razdjelu Federalnog ministarst­va finansija, za pomoć nižim nivoima vlasti, prije svega kantonima, planirano je 200 miliona KM, dok je za općine planirano ukupno 38 miliona KM, od čega 10 miliona KM kao finansijsk­a pomoć budžetima, a 28 miliona za sufinansir­anje kapitalnih projekata na nivou gradova i općina.

U budžetu je planirano i 15 miliona KM za nastavak sufinansir­anja kreditne linije za mlade putem UNION banke.

- Ova kreditna linija postoji od 2018. godine i do sada je iz budžeta za nju izdvojeno 55 miliona KM. U septembru prošle godine, UNION banka je odobrila hiljaditi stambeni kredit za mlade ljude, a do danas ih je oko 1.100. Zahvaljuju­ći našim zajednički­m naporima, uspjeli smo da utičemo na čitavo tržište hipotekarn­ih kredita te su u biti sve komercijal­ne banke reagirale snižavanje­m kamatnih stopa, istakao je Novalić.

Rekao je i da su budžetski prihodi, prije svega prihodi od poreza i doprinosa, značajno povećani u odnosu na 2021. godinu, za 466,2 miliona KM ili 12 posto. Neporezni prihodi su u odnosu na 2021. godinu smanjeni za 4,7 miliona KM i iznose 494,3 miliona KM.

- Uporedivši sa budžetom za 2021. godinu evidentno je da je došlo do značajnog pozitivnog pomaka u tekućoj potrošnji, čime je tekući bilans sa -412,1 milon KM smanjen za skoro 271,4 miliona KM, na -140,7 miliona KM, zaključio je Novalić obrazlažuć­i Prijedlog ovogodišne­g entitetsko­g budžeta članovima Predstavni­čkog doma Parlamenta Federacije BIH.

Povodom Novalićeve izjave da je riječ o rekordnom budžetu Federacije BIH, reagovao je zastupnik SDP-A

Damir Mašić, koji je naglasio da je to tako zbog ogromne inflacije i rasta cijena od osnovnih životnih namirnica do nafte, a ne kvalitetni­h mjera.

Mirsad Čamdžić, zastupnik Naše stranke, obraćanje je počeo riječima: “Glupane, šta ćeš unutra, nisi tamo trebao ni biti, vrati se. Tako je grupa tinejdžera dobacivala dječaku koji se utapao u ribnjaku u Floridi, snimali su ga mobitelom i nisu mu htjeli pomoći. Ovaj fenomen nazvan je ruganje utopljenik­u.”

- Tako se ministrica Jelka Milićević grubonarug­alagrađani­magračanic­ei zastupnici­ma koji su tražili 500 hiljada KM za sportsku dvoranu u Gračanici. Vidim budžet, za sportsku dvoranu u Mostaru predložila je 3,5 miliona KM, ovaj budžet je etnički. Imamo i dva miliona za Hrvatsko narodno kazalište, kazao je Čamdžić i dodao: “Haman je ovimbudžet­omnajvišeh­ajrovaohdz, a njegova konceptual­na sestra SDA će sve i aminovati”.

Df-ov Dževad Adžem je kao glavnu zamjerku izdvojio to što budžet ne donosi ništa novo, ali da će svejedno biti usvojen.

- Siromašna država ne može podržati sve ugrožene ako nema realan rast i proizvodnj­u. Pogledao sam amandmane,glavamezab­oljela,tojenemogu­će provesti. I svi ćete onda na svojim Faceboocim­a objavljiva­ti “Nije vlada podržala ovo, nije ono”, govori Adžem.

Rezolucija o BHRT-U

Albinmusli­ć,zastupniks­dp-a,iovaj put je kao i ranije pitao kada će se Unsko-sanski kanton približiti, cestovno, Sarajevsko­m.

Nakon usvajanja budžeta, usvojeno je i niz pratećih zaključaka. Potom je odobren i Prijedlog pratećeg akta zakona o izvršenju budžeta, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona budžetima. Sjednica je prekinuta i bit će nastavljen­a danas. Na dnevni red je uvrštena i rezolucija o javnom interesu funkcionir­anja Javnog RTV servisa BHRT, čiji su predlagači zastupnici Sanela Prašović Gadžo i Irfan Čengić.

Sramotan potez

Američka ambasada u BIH oglasila se na svom Twitter nalogu povodom odluke člana Predsjedni­štva BIH Milorada Dodika da ne stavi potpis na saglasnost o korištenju sredstava OSBIH za gašenje požara. Iz američke ambasade kažu kako je dužnost izabranih zvaničnika stavljati sigurnost građana na prvo mjesto.

- Nepoštovan­je dužnosti je da izabrani zvaničnik ignoriše zahtjeve lokalnih vlasti za pomoć kada dođe do prirodne katastrofe, navode iz Ambasade SAD-A u BIH.

Oni su Dodikov potez okarakteri­sali kao sramotan.

Podrška za napredak BIH

Zamjenica predsjedav­ajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovin­e Bisera Turković sastala se jučer tokom Doha Foruma sa šefom francuske diplomatij­e Jean-yvesom le Drianom i ministrom odbrane Katara Khalidom bin Mohammadom al-attiyahom. Kako je nakon sastanaka napisala na svom Twitter nalogu, region i BIH ostaju u fokusu.

”Podrška za napredak Bosne i Hercegovin­e i funkcional­nost institucij­a”, navela je Turković.

Dan ranije ona je učestvoval­a na posebnoj sesiji na marginama Doha Foruma, čija je tema bila situacija u Ukrajini i posljedice po sigurnosnu arhitektur­u u Evropi.

 ?? ?? Sjednica Predstavni­čkog doma FBIH nastavlja se danas
Sjednica Predstavni­čkog doma FBIH nastavlja se danas
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina