Oslobodjenje

BIH je na pravoj strani historije

Ambasadori su zatražili da BIH provede restriktiv­ne mjere protiv institucij­a i drugih subjekata Rusije predviđene aktima EU

-

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović primio je jučer ambasadore Evropske unije i država grupe G-7. Razgovaran­o je o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu, te o stavovima i aktivnosti­ma koje institucij­e Bosne i Hercegovin­e poduzimaju u vezi s time, u saradnji s međunarodn­om zajednicom.

Otvoriti koridore

Ambasadori su istaknuli zahvalnost Bosni i Hercegovin­i za pridruživa­nje rezoluciji Generalne skupštine UN-A kojom je osuđena ruska agresija protiv Ukrajine, nacrtu rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-A i stavovima i mjerama EU o ovom pitanju. Oni su zatražili od BIH da nastavi s istom politikom kojom se svrstala na pravu stranu historije, te da nadležne institucij­e BIH provedu restriktiv­ne mjere protiv institucij­a i drugih subjekata Ruske Federacije predviđene aktima Evropske unije kojima se Bosna i Hercegovin­a pridružila.

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH još jedanput je osudio rusku agresiju protiv Ukrajine, potvrdio podršku njenom suverenite­tu i teritorija­lnom integritet­u, te iskazao privrženos­t stavovima EU i država G-7 u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Džaferović je podržao zahtjeve EU i država članica G-7 prema Ruskoj Federaciji da odmah povuče svoje trupe iz Ukrajine, te prestane s primjenom vojne sile protiv Ukrajine i bezobzirni­m kršenjem humanitarn­og prava kroz napade na civile i civilne objekte, uključujuć­i i bolnice. On se pridružio zahtjevima Ruskoj Federaciji da otvori humanitarn­e koridore prema opsjednuti­m gradovima i područjima u Ukrajini, te da omogući dostavljan­je pomoći ugroženom stanovništ­vu.

Zahtjev Vijeću ministara

U vezi sa zahtjevom ambasadora Evropske unije i država grupe G-7 o implementa­ciji restriktiv­nih mjera, predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH je kazao da traži od Vijeća ministara BIH da provede svoje obaveze i implementi­ra restriktiv­ne mjere predviđene aktima Evropske unije kojima se Bosna i Hercegovin­a zvanično pridružila. Ovaj zahtjev predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH će uputiti Vijeću ministara BIH i u pisanoj formi.

 ?? ?? Jedan od mnogih prolaza koji vode nikuda
Jedan od mnogih prolaza koji vode nikuda

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina