Oslobodjenje

A, sad jedan šnajder

-

Čini se da u Banovićima svi prodaju ugalj i kafu. Ispred svake radnje su vreće i vreće uglja (manja za 8,5, a veća za 11 maraka) i kutije i kutije kafe. Svi prodaju pakovanje od pola kile. Cijena? Sitnica: 6,75 maraka. Prodaju se i sokovi “u kompletu”, kao i pakovanja piva. I to je otprilike sve što se može vidjeti na slabo isturenim tezgama i ispred lijepo snabdjeven­ih dućana.

U centru Banovića je park. U parku nekoliko klupa. Na klupama penzioneri. Prebiraju sve: od politike i fudbala do vakcina i Ukrajine. Nema teme na kojoj nisu doktoriral­i. Adnan i Tarik se znaju pola vijeka. Ako je lijepo vrijeme, u parku sjede i cijeli sat. Onda udari svako na svoju stranu, pola sata pred ručak.

- Najgore je što nema više tih starih zanimanja. Nema školovanih majstora. To je slabo skroz. Ne znam jesmo li ijednog dobili u posljednji­h dvadeset godina. Tarik je mlađi, možda on bolje pamti, možda on zna ima li koji, kaže šezdesetde­vetogodišn­ji Adnan.

Prvi voz

U parku se nalazi maleni “kružni tok”, zapravo lijepo uređena površina na kojoj se nalaze i mermerne patke. Adnan i Tarik kažu da su to jedine ptice u Banovićima. Samo, vele njih dvojica, još da snesu jaja i da polete.

- Da bi bilo majstora, moj Adnane, prvo mora biti škole. Nekad si imao trideset električar­a u jednoj generaciji, a sad jednog šnajdera i jednog obućara. Priučeni slabo znaju da rade. A i nema ko da im pokaže. Vidiš da se samo apoteke i kladionice otvaraju. Nekad si u Banovićima imao svakojakih radnji, sad samo lijekove i kocku prodaju, veli Tarik.

U Omazićima, selu pored Banovića, u nedjelju je održana korida. Udarna borba vođena je između Bijelog Marka Admira Đerzića i Jelena braće Karahodžić. Na koridi su učestvoval­i i Bizon, Vukodlak, Mrgud, Golub, Struja, Poskok, Sultan i Zeko. Ulaz na koridu bio je “cener”, a muzika je bila, naravno, uživo.

U Omazićima se nalazi jama u kojoj se vadi najkvalite­tniji ugalj na teritoriji opštine Banovići. Prošle godine, koncem marta, u jami je izbio požar, a njegovo gašenje trajalo je gotovo mjesec. Za jamu u Omazićima vezano je gotovo hiljadu rudara, a prvi voz sa novim kontingent­om uglja nakon požara prošao je kroz Omaziće u decembru prošle godine.

Na pijaci su dvije tezge na kojima se prodaju trenerke i patike, a trojica starijih muškaraca prodaju ljekovito bilje

- Imali smo ti mi i dobru metalnu industriju, ali je sve to otišlo. Bila ti je ona tvornica peći, pa je bila fabrika građevinsk­e opreme, pa je bila tvornica mikromotor­a i aparata, pa je bila tvornica konfekcije, bilo je i jedno jako transportn­o preduzeće… De ti to sad nađi i kad nađeš, reci mi što sada toga nema, veli Tarik i ode na ručak.

I u tom trenutku, dok on zamiče u jednu od 17 banovićkih ulica, sa minareta obližnje džamije se čuje: “Na ahiret je preselio… Dženaza će se obaviti…”.

 ?? ?? Džaferović je primio ambasadore EU i država grupe G-7
Džaferović je primio ambasadore EU i država grupe G-7
 ?? ?? Najava za koridu
Najava za koridu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina