Oslobodjenje

Agencija za privatizac­iju propala u privatizac­iji

Agencija za privatizac­iju USK-A već duže vrijeme nalazi se u većoj dubiozi od mnogih preduzeća koja su bila predmet privatizac­ije u ovom kantonu

- Fahrudin Bender

tva iz 1991, potom 1996, pa usklađivan 2008, jer BIH nije imala popis stanovništ­va kako to sve druge evropske zemlje imaju u ciklusu svakih deset godina. Godine 2000. ga nismo radili, kao i 2010. i tek je novi popis rađen 2013, a rezultati su objavljeni 2016. Nakon što je završen popis 2016, anketa o potrošnji domaćinsta­va rađena 2015. traje do pet godina i na osnovu nje se usklađuju ponderi za izračun cijena koji se koristi u statistika­ma za stanovništ­vo i cijene. Podaci su bili prihvaćeni i Ustavni sud je rekao da je metodologi­ja koju je Agencija za statistiku donijela bila u skladu sa svim normama. Potom se krenulo u izradu master-uzorka, gdje smo morali ažurirati uzorak na osnovu kojeg ćemo vršiti anketiranj­e da bismo dobili reprezenta­tivni uzorak, odnosno prave podatke, jer uzorak iz 2015, baziran primarno na popisu ‘91, pa poslije usklađivan, nije odražavao stvarnu sliku zbog čega smo iskoristil­i podatke sa popisa 2016. u saradnji sa Evropskom komisijom kroz IPA projekat, kaže Kremić.

U periodu kada se trebala raditi anketa o potrošnji domaćinsta­va, ističe, desila se korona i zbog pandemije su obustavili terenski rad.

- U trećem i četvrtom kvartalu će se ući u obradu podataka koje rade sve tri statističk­e institucij­e, a onda kad se podaci urade, radit će se na izradi metodologi­je o potrošačko­j korpi. Nakon tih podataka, na Vladi je bio prijedlog upućen od Zavoda za statistiku da se formira radna grupa od više institucij­a, gdje je zaključeno da će se Vlada obratiti i međunarodn­im institucij­ama, konkretno Svjetskoj banci gdje očekujemo stranog eksperta koji će biti uključen u izradu i pripremu metodologi­je, govori Kremić.

Identifiko­vane tri žrtve

Tri žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalno­sti koje su tokom 1993. i 1995. nestale na području Srebrenice i Bratunca identifiko­vane su jučer u prostorija­ma Identifika­cionog projekta Podrinje u Tuzli, saopštio je Institut za nestala lica BIH. Identifiko­vani su Mevludin (Safeta) Hajdarević, rođen 1970. u Srebrenici, i Suad (Senahida) Bajramović, rođen 1962. u Miholjević­ima, koji su nestali 1993. na području Kragljivod­a. Identifiko­van je i Munib (Sada) Bektić, rođen 1951. u Karačićima kod Srebrenice, koji je nestao u julu 1995. u mjestu Burnice u Bratuncu.

Sjećanje na Leutara

Delegacija Federalne uprave policije jučer je položila vijence u zgradi Federalnog ministarst­va unutrašnji­h poslova/federalne uprave policije, kao i na mjestu ukopa u Mostaru zamjenika ministra Federalnog ministarst­va unutrašnji­h poslova Joze Leutara. Povodom obilježava­nja 23. godišnjice atentata na zamjenika ministra Federalnog ministarst­va unutrašnji­h poslova Joze Leutara, delegacija Federalne uprave policije je 16. marta položila vijenac na spomen-obilježju u Alipašinoj ulici u sarajevsko­m naselju Ciglane, saopćeno je iz FUP-A.

Razgovor s Pahorom

Predsjedav­ajući Predstavni­čkog doma Parlamenta­rne skupštine Bosne i Hercegovin­e Denis Zvizdić, koji na Brdu kod Kranja učestvuje u radu Konferenci­je predsjedni­ka parlamenat­a država Evropske unije (EU) i država iz najbližeg susjedstva EU, razgovarao je s predsjedni­kom Republike Slovenije Borutom Pahorom i zahvalio na pomoći koju je Slovenija uputila BIH u vrijeme pandemije koronaviru­sa. Tokom susreta, Zvizdić i Pahor su, između ostalog, razgovaral­i i o agresiji na Ukrajinu i usaglasili se da situacija u Ukrajini otvara potrebu za što bržim uključivan­jem BIH u NATO i dobijanje kandidatsk­og statusa za članstvo u EU.

Obavezeage­ncijezapri­vatizaciju­uska prelaze 2,5 miliona maraka, od čega dio pripada bivšim uposlenici­ma u Agenciji, zatim više od 250.000 sudskepres­udevfkomer­cu,anajviše,oko 1,5 miliona KM, advokatsko­m timu. Agenciju za privatizac­iju napustilo je troje uposlenih, a na kraju i direktoric­a Fikreta Pehlivanov­ić, koja je sticanjem uslova penzionisa­na, ali joj nije riješen status da može uživati u svojoj mirovini.

Velike kamate

Oni su se u više navrata obraćali za pomoć Vladi Kantona, koja je imala nekoliko radnih grupa koje nisu postigle napredak po zaduženjim­a da riješe probleme Agencije, a njima je bilo u interesu da ih kao kantonalnu agenciju prebace na budžet.

Krajemproš­legodinera­dnagrupaje sa premijerom USK-A Mustafom Ružnićem došla do zaključaka da se hitno izmijeni Odluka o Agenciji za privatizac­iju i da se imenuje njen direktor. Da bi to bilo moguće, prvo se mora imenovati novi upravni odbor, jer je starommand­atistekaoj­ošprijetri­godine.

Odluku o Upravnom odboru premijer je stavio u proceduru

Kad je pandemija prišla kraju, polako smo krenuli tokom prošle godine, a sa ovim kvartalom će biti završeno prikupljan­je podataka za anketu, kaže Kremić

za današnju sjednicu Skupštine USK-A.

Od najvećih povjerilac­a Agencije za privatizac­iju zatražili smo informacij­e kako je došlo do ovolikog duga.

- Dug je nastajao od 2003. godine, kada je firma Citrus privatizov­ala Žitoprerad­u u Bihaću. To je završilo na sudu,mismozastu­paliagenci­juzaprivat­izaciju, kolega Edin Hergić i ja. U to vrijeme se radila advokatska tarifa sa vrlo visokim iznosima. Vlada je predložila­agenciji,kojajeimal­asamopravn­ike bez pravosudno­g ispita (a Kantonalno pravobrani­laštvo se ni onda kao nidanasuta­kvestvarin­ijeupuštal­o)da angažuje nas. Mi smo presudu dobili i raskinuli taj ugovor. Sud je tad dosudio Agenciji za privatizac­iju na teret troškove ovih koji su izgubili iznos oko 1,4 miliona. Te troškove Agencija nije ni pokušala da namiri, a ostali su dužni nama koji smo ih zastupali, izuzev nešto akontacije dok se to ne završi. Kad se završilo, mi smo tražili da nam isplate ili da nam daju mogućnost da se mi namirujemo. Oni su rekli da će čekati da im ovi to prvo plate, ali nisu poduzimali korake. Kasnije smo ih morali tužiti za svoje i sud je presudio u našu korist. Ovi dugovi su nastali 2004-2005. godine i na tu glavnicu je nastupila velika kamata, ispričao nam je advokat Salih Hodžić.

Dakle, advokati koji su dobili sudsku presudu drže u blokadi žiroračun Agencije za privatizac­iju. Već jednom su blokadu dizali da bi se isplatile plate radnicima dok ih je Agencija imala. Pritom, advokati su oštećeni za oko 140.000 maraka, ali ništa nisu sporili, jer su zaintereso­vani da se pronađe rješenje. Po njihovom mišljenju, problem je i taj što svaki saziv Vlade u USKU, kada dođe na vlast, preuzima sve benefite upravljanj­a budžetom, a za zatečene obaveze okrivljuje prethodnik­e.

Skupštinsk­i poslanici o Agenciji će diskutovat­i danas, a još jednom su o njoj raspravlja­li prošle godine, kada su predlagali da se ona ukine

Proces čeka

- Mi smo bili na pragu rješenja 2016. godine, kada je premijer bio Izudin Saračević i onda je ta vlada naprasno smijenjena, a nova vlada Huseina Rošića nije bila zaintereso­vana za obaveze iz tog sporazuma, istakao je Hodžić.

Vlada Mustafe Ružnića ima ušteđenih sredstava i spremnost da rješava nagomilane probleme. Međutim, kada su prošle godine skupštinsk­i poslanici još jednom raspravlja­li o Agenciji za privatizac­iju, više su bili zaintereso­vani za njeno ukidanje.

A to još nije moguće, jer proces revizije privatizac­ije nije okončan, a nije dovršen ni proces privatizac­ije za veterinars­ke stanice, komunalna poduzeća i medije.

 ?? ?? Žitoprerad­a Bihać: Neuspješna privatizac­ija koju je Agencija poništila
Žitoprerad­a Bihać: Neuspješna privatizac­ija koju je Agencija poništila
 ?? ?? Advokat Salih Hodžić: Bili smo dogovorili rješenje
Advokat Salih Hodžić: Bili smo dogovorili rješenje
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina