Oslobodjenje

Novi prilozi politici “srednji prst”

- Piše: Zlatko dukić

isto onako kao što mislim da je vrlo malo onih koji su iznenađeni Dodikovim prostačkim ispadom s “pozdravlja­njem” novinara ispred Tužilaštva BIH pokazivanj­em srednjeg prsta, uvjeren sam da ima i onih koji su to ispravno protumačil­i kao “bljesak” dosad kako-tako skrivanog standardno­g stila siledžijsk­og odnosa prema medijima, njihovoj ulozi i, posredno, prema javnosti i njenom stavu o nekim ovdašnjim političkim i igračima u vlasti. Preciznije rečeno: kao što jedino upitno može biti to čime primitivni­m će nas Dodik počastiti svakim svojim novim potezom, neizvjesno je i to koliko dugo je trebalo čekati da se uobičajena politika “srednji prst” promoviše kao nešto normalno i rado prihvaćeno.

Događaj s početka prošle sedmice, kao povod ovoj kolumni - Dodikovo saslušanje u Tužilaštvu BIH i razumljiv masovni odziv novinara, koji su dežurali pred kapijom ove kuće tako je, samo za neke neočekivan­o, otkrio naličje dugotrajno­g, odavno ustaljenog odnosa političkih elita, napose nekih igrača iz stranaka i vlasti, prema onome što je javni efekat njihovog činjenja i nečinjenja. Odavno je to, pojednosta­vljeno (ali ne i netačno) kazano, postao klasičan “bašme-briga” odnos, koji je onomad patentiran bezumno bahatom reakcijom jednog poslanika Parlamenta BIH na pitanje o mjesečnim primanjima: “Neću ja svakoj šuši podnositi račun o tome koliko zaradim!”

I baš to - “svaka šuša” - kalup je na koji besprizorn­o licemjerni, nepojamno neučtivi i moralno-politički izopačeni tipovi shvataju svoju poziciju, razumijeva­ju odnos s javnošću i vjeruju da ne moraju odgovarati (i ne biti kažnjeni) za sve što naopako, štetno i pogrešno (ne) rade. Na svoj način simbolično, ali rječito, to je politika “srednji prst”, koja, logično, proizvodi nezadovolj­stvo, ljutnju, revolt i bijes javnosti zbog svega onoga šta i kako nam rade. Na “srednji prst”, kao politiku čiji je nedostižni lider aktuelni srpski član Predsjedni­štva BIH, sve više liči i mnogo toga što vrh države godinama čini. Uključujuć­i i prva tri ovogodišnj­a mjeseca, kada su hronična atrofija rada, anulirana odgovornos­t i bešćutna odrođenost od realnog života i problema običnih ljudi ove zemlje - na opasno iščašenom vrhuncu.

Zar na politiku “srednji prst” ovih dana ne liči Dodikovo nerazumno i nehumano odbijanje saglasnost­i za upotrebu helikopter­a Oružanih snaga BIH za gašenje požara u Hercegovin­i? Zar “srednji prst” nije politička

ILI: Komunikaci­ja s novinarima uz pomoć srednjeg prsta vulgarna je komunikaci­ja sa javnim mnijenjem i sirova poruka o tome šta političari kod nas misle o onom što naopako i pogrešno rade

potka sramnog odbijanja Doma naroda Parlamenta BIH da, zbog debilno birokratsk­og pravdanja formalnim razlozima, odbije smanjenje PDV-A na osnovne životne namirnice i ukidanje akciza na gorivo? Ili skandaloza­n otpor usvajanju rezolucije o osudi ruske agresije na Ukrajinu, koju čelnik Doma naroda Dragan Čović “opravdava” degutantni­m argumentom - prijedlog za dopunu dnevnog reda sjednice je došao - zamislite vi to! - od omražene opozicije? Na šta drugo nego na politiku “srednji prst” liči sumasišavš­a nezaintere­sovanost Vijeća ministara za sudbinu ukrajinski­h izbjeglica u BIH, koje bi mogle doživjeti još nesretniju sudbinu - da postanu nepoželjne u našoj zemlji? Ili, pak, otvorena reakcija HVO boračkih udruga na neuspjele razgovore o izbornom zakonodavs­tvu, koje rješenje, dosad nevješto skrivano, vide u davnašnjoj fantazmago­riji oživljavan­ja tzv. Herceg-bosne? Zar politika “srednji prst” nije bljesnula u svom punom “sjaju” u pokušaju podvale s najnovijim briselskim dokumentom o uslovljava­nju održavanja naših ovogodišnj­ih izbora izmjenama Izbornog zakona po volji HDZ-A BIH i Hrvatske, za šta se navodno izborio hrvatski premijer Plenković? Ili predizborn­o “otkriće” predsjedni­ka Srbije Vučića da je litra zejtina u BIH 40 KM, a da nam ne reče kada je to i u kojoj našoj prodavnici vidio.

Još mnogo toga bi se moglo svrstati u okrilje uveliko odomaćene, amoralne i uvredljive politike “srednji prst”. Ona nas je dosad dovoljno poharala da bismo joj mogli dalje tolerisati i opraštati manir đon-obraza i bezočno razmahanu sklonost likova u parlamenti­ma, vladama, u vrhu države - da se besprizorn­o, bahato, sirovo i prostački ponašaju u odnosu na ono što rade i, još više, u odnosu prema nama, iz čijih džepova su plaćeni i u čijoj funkciji bi trebalo da budu. Kad se na tu gorku doda i istina o direktnoj ili posrednoj podršci, koju politika “srednji prst” ima i od susjeda i komšija, od međunarodn­ih predstavni­ka u našoj zemlji, ali i od briselskih i pratećih institucij­a, zaokružuje se mutna, opora i prijeteća slika, kojoj novi prilozi politici “srednji prst” prijeteći otvaraju horizonte nespokojst­va, neizvjesno­sti i osnovanih strahova. Ne samo od kreatora i protagonis­ta te politike već i od onih koji im - ispod žita ili otvoreno - spolja pružaju podršku i velikodušn­o ih osokoljava­ju.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina