Oslobodjenje

Za izbjeglice 1,3 milijarde kuna

Iz državnog proračuna Hrvatske za izbjeglice iz Ukrajine trošit će se svaki dan 1,44 milijuna kuna

- Piše: jadranka dizdar, ZAGREB

Izbjeglice iz Ukrajine smještene u Hrvatskoj državni će proračun stajati 1,3 milijarde kuna, javljaju jučer lokalni mediji pozivajući se na izvore iz Ministarst­va unutarnjih poslova RH. Ovaj iznos odnosi se na okvirni godišnji trošak zbrinjavan­ja 20.000 ukrajinski­h izbjeglica za čiji je prihvat Hrvatska već iskazala spremnost.

Riječ je o gruboj procjeni MUP-A, odnosno projekciji jer, kako se navodi, nemoguće je pretpostav­iti u kojem omjeru bi bile odrasle osobe i djeca. Svaka izbjeglica iz Ukrajine košta 143 kune po danu, a to je, kako se pojašnjava, prosječna cijena između troška odrasle osobe i djeteta.

Troškovi smještaja

Hrvatska je dosad zbrinula 10 i pol tisuća izbjeglica iz Ukrajine. Većina je u ovom trenutku smještena u privatnim stanovima i manji dio u hotelima. Među njima je 50 posto žena i 40 posto djece. Iz državnog proračuna za njih se izdvaja 1,44 milijuna kuna dnevno. Ovo uključuje troškove smještaja, zdravstven­e zaštite, škola i vrtića, jednokratn­e socijalne naknade, pomoć Crvenog križa i troškove prijevoza ako osobe dolaskom u Hrvatsku nemaju osiguran prijevoz.

Najveći udio novca koji se izdvaja za izbjeglice iz državne blagajne odnosi se na troškove smještaja, gotovo dvije trećine, ističe se. Podsjetimo, hrvatska Vlada donijela je prošlog tjedna Odluku o financiran­ju troškova za stambeno zbrinjavan­je raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačn­om smještaju. Potpredsje­dnik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da će ovo financiran­je biti realiziran­o kroz ugovore koje će sklapati Ravnateljs­tvo civilne zaštite RH s vlasnicima objekata za pojedinačn­o zbrinjavan­je.

”Vlasnicima nekretnina koji su svoje nekretnine ustupili, jednom mjesečno će se isplatiti troškovi upotrebe stambene jedinice temeljem ugovora sklopljeno­g s Ravnateljs­tvom civilne zaštite RH”, kazao je Božinović. Rekao je da će se ti ugovori sklapati na rok od 6 mjeseci, s mogućnošću produljenj­a do najviše godinu. Trošak korištenja obuhvatit će najam i režije, podmirit će se za samca 50 kuna po danu, za više osoba 40 kuna po danu, za dva člana 30, tri 20 i za četvrtog i svakog sljedećeg po 10 kuna dnevno. Ovi troškovi najviše će iznositi 3.600 kuna mjesečno.

”Mislim da je to realan izračun koji ćemo u prvoj fazi sigurno moći podmiriti iz državnog proračuna s obzirom na to da Europska unija još raspravlja otkud pomoći državama koje brinu o ukrajinski­m izbjeglica­ma”, rekao je Božinović.

Prema medijskim izvorima, s obzirom na to da većina izbjeglica trenutačno živi u privatnom smještaju, domaći bi najmodavci za primanje izbjeglica od države mogli dobiti u godini do 720 milijuna kuna. Druga prava koja pripadaju raseljenim osobama iz Ukrajine hrvatske vlasti rješavaju odgovaraju­ćim zakonskim izmjenama. Tako će se za jednokratn­u pomoć izbjeglica­ma iz državnog proračuna izdvojiti do 20 milijuna kuna, 2.500 kuna (330 eura, 660 KM) za samca i 3.500 kuna (370 eura, 740 KM) za obitelj, oko 110 milijuna kuna državni će proračun koštati zdravstven­o osiguranje za ukrajinske izbjeglice.

Isti izvori navode, pozivajući se na MUP, da je dugoročni plan smjestiti izbjeglice u hotele. Jer da je teško očekivati da će raseljene osobe iz Ukrajine još dugo ostati u privatnom smještaju pogotovo u turistički­m zonama gdje ljudi žive od iznajmljiv­anja svojih nekretnina turistima.

Planirani okvirni trošak po izbjeglici za smještaj u hotelu bio bi 350 kuna dnevno, za sobu i puni pansion, doručak, ručak i večeru. Navodi se da bi bili sklopljeni okvirni sporazumi sa zainteresi­ranim subjektima te bi se nakon toga ovisno o potrebama osobe smještale u dogovorene objekte.

Čekaju se Istrani

Država bi s hotelijeri­ma u šest županija, uključujuć­i Karlovačku, Osječko-baranjsku i Ličko-senjsku županiju, potpisala okvirne sporazume za zbrinjavan­je ukupno 10.698 izbjeglica. Prema službenim izvorima u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji je oko 1.300 ukrajinski­h

Za jednokratn­u pomoć izbjeglica­ma iz državnog proračuna izdvojit će se do 20 milijuna kuna, 2.500 kuna za samca i 3.500 kuna za obitelj

izbjeglica, u Primorsko-goranskoj 1.000, u Istarskoj oko 1.300 izbjeglica, gdje ih je najviše u privatnim kućama i apartmanim­a na području Pule, Umaga i Poreča.

Iz Stožera Civilne zaštite Istarske županije podržavaju odluku Vlade da država privatnim iznajmljiv­ačima koji su primili izbjeglice isplati novčanu naknadu. Smatraju da će to izazvati interes lokalnih iznajmljiv­ača. Ukoliko neki od njih odluče da više ne žele u svom objektu imati izbjeglice, Civilna zaštita i Crveni križ izbjegle Ukrajince upućuju u prvi prihvatni centar gdje im se određuje smještaj. Stoga se nadležni nadaju, kako kažu, da će se sad javiti i iznajmljiv­ači s područja Istre koji će ih prihvatiti uz naknadu, da se neće morati ljude premještat­i iz Istre u neke druge krajeve Hrvatske.

 ?? / epa ?? Zagreb: Građani Hrvatske listom podržavaju Ukrajinu
/ epa Zagreb: Građani Hrvatske listom podržavaju Ukrajinu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina