Oslobodjenje

Rusofilija (il)i rusofobija

Da li je poistovjeć­ivanje Rusije i Srbije opravdano i šta o beogradsko­m “njet” sankcijama ima da kaže prvi ruski diplomata, a šta njegove kolege iz Ukrajine? Ko je Putinova marioneta?

- Piše: jelena Aleksić, Beograd

Koliko će još Srbija izdržavati u odbrani svojih stavova oko ukrajinsko­g sukoba koji su u suprotnost­i sa većinom vrednosti za koje se zalaže kao buduća članica Evropske unije? Koliko su u pravu oni koji tvrde da je režim u Beogradu tek Putinova marioneta, a koliko oni koji veruju da se talas rusofobije sasvim neracional­no pretvara u srbofobiju koji šire i propagiraj­u najbliže komšije?

Sila, interesi i pritisci

Tek, rasprava ne manjka, a malo se ko usuđuje da prognozira kada će i kako na njih biti stavljena tačka budući da je malo toga u ovom času zaista na nivou debate. Suštinski, radi se samo o sili, interesima i pritiscima.

Zato ćemo i krenuti tim redom, najpre prenoseći izjavu šefa ruske diplomatij­e Sergeja Lavrova koji se nedavno prvi put izjasnio o poziciji koju je Srbija zauzela glede napada na Ukrajinu. On kaže da zna kakav se pritisak vrši na Srbiju povodom dešavanja oko Ukrajine i ističe da su “ruske vlasti sigurne da će

Srbija nastaviti sa pametnim izborom u ovoj situaciji”. Kako prenosi juče ovdašnja štampa, Lavrov čak predlaže Beograd kao mesto novog susreta dve zaraćene strane koje u poslednji mesec bezuspešno pokušavaju dogovoriti primirje.

”Mesto sastanka mora biti prihvatlji­vo za oba tima. Održali smo tri runde razgovora oči u oči u Belorusiji, zatim je usledila pauza iz tehničkih razloga, bilo je teško direktno se sastati.

Sada je postignut dogovor o sastanku u Istanbulu, on odražava geografsku tačku u pogledu koje su se poklopile mogućnosti obe strane. Mada, ponavljam, mi ćemo, naravno, biti spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujuć­i i Beograd”, kaže Lavrov, govoreći o današnjem sastanku uturskoj,odnosnonek­ombudućem susretu u prestonici Srbije.

Lavrov je još konstatova­o i da “Zapad pokušava da vrši izolaciju Ruske

Federacije time što predočava aritmetičk­e rezultate glasanja u UN-U”.

”Jedino što je zapanjujuć­e u ovoj etapi, to je eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno podstiču”, konstatuje Lavrov u Moskvi, a dočekuje ministar unutrašnji­h poslova u Beogradu Aleksandar Vulin, zaključuju­ći da se pokrenuti talas rusofobije “uvek završava srbofobijo­m”.

On optužuje lidere pojedinih zemalja u regionu da “hoće žito, ulje, vakcine iz Srbije, a pljuju po njoj”.

”(Željko) Komšić i (Milo) Đukanović između dva zalogaja srpskog hleba pljuju po Srbiji. Kad im treba sve, od vakcine protiv koronaviru­sa do hleba, tu im je Srbija, a Crna Gora i BIH neće da uđu u Otvoreni Balkan jer to je, kako kažu, Vučićev velikosrps­ki projekat”, konstatuje Vulin, dodajući da oni koji su bombardova­li Jugoslavij­u nemaju moralno pravo da od Srbije traže da uvede sankcije Rusiji i “uništava vekovna prijateljs­tva”.

Koga je Ukrajina bombardova­la?

Anatoekspr­esnoreaguj­eambasada Ukrajine u Srbiji upitavši ministra Vulina u saopštenju “da li zaista misli da je Ukrajina bombardova­la Jugoslavij­u”, podsećajuć­i na to da je Kijev osudio Nato-bombardova­nje SRJ.

”Gospodine ministre, Ruska Federacija nije napala pojedine države članice NATO-A, režim Putina je napao Ukrajinu. Otuda upravo Ukrajina, koja je uvek bila na strani Srbije, poziva da se uvedu sankcije državi agresoru. A Vi iz nekog razloga ne odgovarate Ukrajini, već nekim drugim zemljama”, navodi se u saopštenju.

 ?? / SAMIR hasanbegov­ić ?? Beograd: Njegovanje Putinovog imidža u Srbiji traje od Vučićevog dolaska na vlast
/ SAMIR hasanbegov­ić Beograd: Njegovanje Putinovog imidža u Srbiji traje od Vučićevog dolaska na vlast

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina