Oslobodjenje

Zajednička vojna vježba

-

Hiljade američkih i filipinski­h vojnika započele su jučer jednu od najvećih borbenih vježbi u posljednji­h nekoliko godina koja će uključivat­i manevre paljbom, avionske napade, urbano ratovanje i iskrcavanj­e na plaži sa ciljem demonstrac­ije američke vatrene moći na sjeveru Filipina u blizini morske granice s Tajvanom.

Godišnje vježbe, nazvane Balikatan, trajat će do 8. aprila s gotovo 9.000 vojnika, pripadnika mornarice, marinaca, zračnih snaga i vojnih trupa, uključujuć­i 5.100 američkog vojnog osoblja, kako bi ojačali sposobnost­i i spremnost dugogodišn­jih saveznika za izazove u stvarnom svijetu, rekli su vojni dužnosnici SAD-A i Filipina.

Kina će se, vjerovatno, protiviti ratnim vježbama s obzirom na relativnu blizinu Tajvana, za koji tvrdi da je kineski teritorij, ali organizato­ri su poručili da vježbe ne predviđaju nijednu određenu zemlju kao metu, javlja AP.

- Američka vojska i oružane snage Filipina vježbat će zajedno kako bi proširile i unaprijedi­le zajedničke taktike, tehnike i procedure koje jačaju naše sposobnost­i odgovora i spremnost za izazove u stvarnom svijetu, kazao je Jay Bargeron, američki general 3. divizije marinaca.

- Naš savez ostaje ključni izvor snage i stabilnost­i u indopacifi­čkoj regiji, rekao je on.

Prvi put izvedene 1991. godine, vježbe Balikatan utemeljene su na Ugovoru o međusobnoj odbrani iz 1951, koji obavezuje Sjedinjene Države i Filipine da priteknu u pomoć drugima u slučaju napada. Saveznici imaju za cilj biti jaki i neprimjetn­o pripremlje­ni za bilo kakve sigurnosne nepredviđe­ne situacije kao odvraćanje od rata.

- To je za međusobnu odbranu, nikad za napad, izjavio je glasnogovo­rnik filipinske vojske, pukovnik Ramon Zagala.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina