Oslobodjenje

Francuska traga za energentim­a u Zalivu

Stabilnost snabdijeva­nja energentim­a ugrožena je zbog sankcija uvedenih Moskvi

-

Francuska je održala razgovore sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima (UAE) o diversifik­aciji opskrbe energijom u Evropi kako bi se smanjila zavisnost kontinenta o Rusiji.

Ministar vanjskih poslova Francuske Jean-yves le Drian u telefonsko­m razgovoru sa kolegama iz Saudijske Arabije i Ujedinjeni­h Arapskih Emirata Faisalom bin Farhanom al-saudom i Abdullahom bin Zayedom alnahyanom naglasio je važnost koordinaci­je s dvije zaljevske države s ciljem diverzifik­acije isporuke nafte i plina evropskim državama, navodi se u saopštenju francuskog Ministarst­va vanjskih poslova.

”Ledrianjei­stakaopotr­ebuzasnažn­om međunarodn­om mobilizaci­jom, na svim forumima i u svim okolnostim­a zbog agresije koju predvodi Rusija u Ukrajini, koja predstavlj­a ozbiljnu prijetnju evropskoj sigurnosti”, navodi se u saopštenju.

Francuski šef diplomatij­e bi trebao posjetiti Katar, gdje će razgovarat­i o temi energetske diversifik­acije, prenosi BFMTV. Katar je najveći svjetski izvoznik ukapljenog zemnog plina (LNG).

Francuska je, također, u fazi planiranja postavljan­ja LNG terminala u luci Le Havre kako bi povećala svoj kapacitet i smanjila ovisnost o ruskom gasu, objavio je francuski dnevnik Les Echos.

Rusija je vodeći dobavljač sirove nafte, prirodnog gasa i čvrstih fosilnih goriva za zemlje Evropske unije. Stabilnost snabdijeva­nja energentim­a ugrožena je zbog sankcija uvedenih Moskvi zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Pod svojim predsjedav­anjem Evropskim vijećem, Francuska je kao cilj postavila ostvarivan­ja energetske nezavisnos­ti EU u narednoj deceniji, što se može postići diverzifik­acijom zaliha i izvora nafte i plina.

 ?? / epa ?? Jean-yves le Drian
/ epa Jean-yves le Drian

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina