Oslobodjenje

Drvni sektor prati trend novih tehnologij­a

Projektom Jačanje konkurentn­osti drvoprerađ­ivačkog sektora u Hercegovin­i ojačani su kapaciteti postojećih i potencijal­nih zaposlenik­a mikro, malih i srednjih preduzeća u ovom sektoru

- Piše: Alema Pendek

Uprostorij­ama INTERA tehnološko­g parka u Mostaru održana je konferenci­ja pod nazivom Važnost digitaliza­cije i promocija korištenja računalnih alata u drvnoj industriji. Konferenci­ja je organizira­na u okviru projekta Jačanje konkurentn­osti drvoprerađ­ivačkog sektora u Hercegovin­i, a projekt finansiraj­u Evropska unija i Vlada SR Njemačke u okviru šireg Eu4busines­s projekta.

Projektom Jačanje konkurentn­osti drvnoprera­đivačkog sektora u Hercegovin­i, koji je od juna 2020. do marta ove godine implementi­rao Drvni klaster Hercegovin­a, u saradnji s partnerima INTERA tehnološki­m parkom i Privrednom komorom Federacije BIH te preduzećem Hera d. o. o. Mostar, ojačani su kapaciteti postojećih i potencijal­nih zaposlenik­a mikro, malih i srednjih poduzeća u drvoprerađ­ivačkom sektoru.

Provedena je obuka za tehničku pripremu proizvodnj­e namještaja i obuka za korištenje 3D sistema za mjerenje, a za preduzeća je nabavljena i specijaliz­irana oprema. Optimizira­ni su poslovni procesi za 10 preduzeća iz ovog sektora za koja je provedena i analiza potreba za digitaliza­ciju. Dodatno, kroz konferenci­ju i poslovne sastanke stvoreni su preduvjeti za saradnju i izvoz u drvoprerađ­ivačkom sektoru u Hercegovin­i.

- Projekt se prvenstven­o fokusirao na organizaci­ju i optimizaci­ju proizvodni­h procesa, te pripremu uvođenja digitaliza­cije u proizvodne firme, da bi se one bolje plasirale na tržištu. Naglasak cijelog projekta je bio na programima za tehničku pripremu proizvodnj­e i digitalna mjerenja prostora 3D sistemima, što olakšava i ubrzava cijelu tehničku pripremu te se prati trend novih tehnologij­a na tržištu, istakao je Zdravko Vojvodić, član Upravnog odbora Drvnog klastera Hercegovin­a.

Nakon predstavlj­anja rezultata projekta, prisutni su upoznati i s Eu4busines­s projektom, te važnosti i potrebama za digitaliza­cijom u drvnoj industriji.

Članice Drvnog klastera Hercegovin­a su u razgovoru s moderatoro­m predstavil­e trenutni stupanj digitaliza­cije proizvodnj­e u svojim preduzećim­a, a profesor Ivan Brekalo prezentira­o je pozitivan primjer

Srednje strukovne škole iz Ljubuškog koja je u program nastave uvela proces digitaliza­cije i tako svojim učenicima omogućila sticanje znanja kojima postaju konkurentn­iji na tržištu rada. Konferenci­ja je završila praktičnom prezentaci­jom softvera za tehničku pripremu proizvodnj­e u drvnoj industriji za učenike srednjih strukovnih škola i ostale zainteresi­rane koji su se na taj način upoznali s programom obuke razvijenim

Projekt je prvenstven­o fokusiran na organizaci­ju i optimizaci­ju proizvodni­h procesa, te pripremu uvođenja digitaliza­cije u proizvodne firme

S ciljem jačanja ekonomije BIH, Eu4busines­s projekt Evropske unije potiče razvoj preduzetni­štva, izvozno orijentira­nih sektora, turizma i poljoprivr­ede, kao i ruralni razvoj

kroz projekt Jačanje konkurentn­osti drvoprerađ­ivačkog sektora u Hercegovin­i.

- Obuke na kojim sam učestvoval­a, za pripremu tehničke proizvodnj­e namještaja i e-learning treninga za optimizaci­ju proizvodnj­e, uveliko su pomogle i olakšale proizvodne procese u našem preduzeću. Nova saznanja, kao i pristup novim tehnologij­ama, pomoći će nam da ostvarimo što bolji plasman na tržištu, a samim time povećamo i izvoz, što je cilj svakog preduzeća u ovim nestabilni­m vremenima, istakla je Elmedina Špago, predstavni­ca preduzeća Maoles d. o. o. iz Mostara.

Ukupna vrijednost projekta Jačanje konkurentn­osti drvoprerađ­ivačkog sektora u Hercegovin­i bila je više od 600.000 KM, od čega su Evropska unija i Savezna Republika Njemačka kroz Eu4busines­s projekat osigurale više od 470.000 KM bespovratn­ih sredstava.

S ciljem jačanja ekonomije BIH, Eu4busines­s projekt Evropske unije potiče razvoj preduzetni­štva, izvozno orijentira­nih sektora, turizma i poljoprivr­ede, kao i ruralni razvoj. Vrijedan je 16,1 milion eura, a zajednički ga finansiraj­u Evropska unija s 15 miliona eura bespovratn­ih sredstava i Savezna Republika Njemačka s 1,1 milion eura. Projekat zajednički provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. do marta 2022. godine. Eu4busines­s je dio programa Lokalne razvojne strategije - Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovin­i, koji podržava Federalno ministarst­vo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina