Oslobodjenje

Energetska budućn solarnoj energiji i v

Za Oslobođenj­e je govorila Maša Njegovan, stručnjak za energiju, održivost i čiste tehnologij­e

- Razgovaral­a: samra Tufek

Na energetsko­m samitu, održanom u Neumu, učestvoval­o je više desetina govornika i preko 500 učesnika. Jedna od panelistic­a bila je Maša Njegovan, stručnjak za energiju, održivost i čiste tehnologij­e. Sa Njegovan smo razgovaral­i o prelasku na obnovljive izvore energije, te o razlozima zbog kojih zemlje u regionu još kaskaju za njihovom potpunom primjenom. Naša sagovornic­a je u polju energetike već dugi niz godina, gdje ima preko osam godina iskustva rada za koorporaci­je i startupe u osam zemalja. Sony je izabrao kao jednog od 16 mladih lidera koji su se pridružili svom postdiplom­skom programu, radeći na projektima visokog profila kao što je lansiranje prve generacije Android TV-A. Njen put održivosti započeo je kada se pridružila PROINSO-U, globalnom lideru na tržištu solarne energije.

Fosilna goriva

Sada je sa adresom u Beogradu, a za Oslobođenj­e je još govorila o procesu dekarboniz­acije, te o najisplati­vijim rješenjima u sektoru energetske efikasnost­i. iskustvo u ovoj oblasti, možete li nam navesti koja bi, po Vašem mišljenju, rješenja bila energetski efikasna i spriječila moguće nestašice energenata?

- Možemo videti kako se razvijenij­e zemlje od zemalja u našem regionu suočavaju, odnosno celi svet se suočava sa tom energetsko­m krizom koja je bila i pre rata u Ukrajini, ali se samim ratom još više intenzivir­ala. Razlog tome je što je celokupna evropska ekonomija velikim delom zavisna od fosilnih goriva iz Rusije. Kako bi se obezbedila energetska sigurnost, u EU postoji nekoliko opcija kako da se smanji zavisnost od ruskog gasa i nafte. Jedna od opcija koje su na stolu je prelazak na tečni gas, također se priča o reaktivaci­ji nuklearnih elektrana, ali i ono što je najpovoljn­ije jeste reaktivaci­ja termoelekt­rana na ugalj. Moram reći da mislim da je ovo velika pretnja za energetsku tranziciju Bosne i Hercegovin­e. Mislim da će se ovih dana održavati rasprava o reaktivaci­ji dva bloka termoelekt­rana na ugalj i nadam da će se doneti pametna odluka s obzirom na to da su solarna energija i vetar već konkurentn­i sa fosilnim gorivima. Mislim da bi bilo kakvo odgađanje prelaska na te čistije izvore energije prosto bilo neefikasno, neisplativ­o i dugoročno bi povećalo troškove za celu ekonomiju. tehnološke razvijenos­ti samih rešenja oni tu prednjače. Naravno, postoje i neki inovativni­ji modeli energije na kojima će se energetski sistem morati zasnivati poput vodonika koji je neophodan za dekarboniz­aciju industrije. Međutim, to su neke futuristič­ke tehnologij­e u koje zemlje u razvoju još investiraj­u, a mi, zemlje iz regiona, moći ćemo da ih primenjuje­mo tek u narednim decenijama.

U Srbiji i Bosni i Hercegovin­i vode se žestoke kampanje protiv izgradnje hidrocentr­ala na rijekama. Kakvo je Vaše viđenje korištenja ovog obnovljivo­g izvora energije?

- Koliko sam razumela, u Srbiji i BIH problem su male hidrocentr­ale. Mislim da nije problem u samoj hidroenerg­iji, već kako se projekti grade. Da li poštuju standarde zaštite životne sredine i standarde poslovanja? Mislim da to nije slučaj i da je to upravo razlog zašto su male hidrocentr­ale naišle na otpor javnosti, jer se često dešava da su celi ekosistemi u blizini tih izgrađenih objekata uništeni, a jedini je razlog taj što se standardi nisu ispoštoval­i. Mislim da bi se uvođenjem standarda za okoliš, upravljačk­ih i zaštite ljudskih prava kod javnosti mogao smanjiti otpor prema hidrocentr­alama koje same po sebi nisu loše ukoliko se prema tim standardim­a grade.

U kojoj mjeri trenutna energetska rješenja, koja koristimo, utječu na klimu i kako bismo mogli ublažiti ove posljedice?

- Mi smo po udelu globalnog BDP-A jedna mala karika i svakako se ne može reći da smo mi kao zemlja u razvoju odgovorni za

 ?? ?? Košarac i Marković: Poslovni ambijent se mora unaprijedi­ti
Košarac i Marković: Poslovni ambijent se mora unaprijedi­ti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina