Oslobodjenje

Vodič za investitor­e u bh. energetski sektor

Digitalni vodič izrađen je u okviru USAID EPA projekta da pomogne investitor­ima da bolje pripreme investicij­e

- A. P.

historijsk­e misije. Prevashodn­o, i to je neki konsenzus koji postoji u globalnoj i klimatskoj diplomatij­i. Konsenzus da su industrija­lizovane zemlje odgovorne za ovu situaciju u kojoj se sada nalazimo. To su, pre svega, velike ekonomije poput Amerike, Rusije i Kine u poslednje vreme. Što se tiče odgovornos­ti, ne možemo reći da smo mi većim delom odgovorni, ali svakako snosimo posledice. Preko 3.300 preranih smrti se dešava u BIH svake godine kao posledica zagađenost­i vazduha. S obzirom na to da je naš sektor energetike baziran na fosilnim gorivima, mislim da je prioritet da se izvrši dekarboniz­acija sektora energetike, kako bismo napravili sopstveni doprinos globalnoj dekarboniz­aciji.

Da li vladajuće strukture problem dekarboniz­acije uopće shvataju ozbiljno?

- Verujem da shvataju. S jedne strane BIH je napravila veću ambiciju ka dekarboniz­aciji. Utvrdila je kontribuci­ju ka UN-U, čime je povećala svoj cilj za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, ali s druge strane se i dalje investira i priča o investicij­ama u fosilne projekte. Tako da su nekonziste­ntne poruke koje se šalju sa političkog vrha.

Tržišni mehanizmi

U sklopu ovogodišnj­eg Energetsko­g samita 2022. koji je održan u Neumu prezentira­n je Digitalni vodič za investitor­e u elektroene­rgetski sektor u BIH.

Procedura

Digitalni vodič izrađen je u okviru USAID Projekta asistencij­e energetsko­m sektoru (EPA) s namjerom da pomogne investitor­ima da se lakše snađu u složenoj proceduri izdavanja dozvola u BIH i da bolje pripreme investicij­e za energetske projekte.

Digitalni vodič za investitor­e u elektroene­rgetski sektor u BIH dostupan je na jedan klik i omogućava da, s bilo koje lokacije, bilo kad, investitor­i imaju personaliz­irani pregled potrebne dokumentac­ije za razvoj svog elektroene­rgetskog projekta.

- Digitalni vodič omogućit će investitor­ima sve potrebne informacij­e o dozvolama, proceduram­a, a nadležnim organima će olakšati kompletira­nje njihovih postupaka, što zajedno BIH pomaže u energetsko­j tranziciji ka obnovljivi­m izvorima energije i kreiranju novih poslova, istakla je direktoric­a Misije USAIDA u BIH Courtney Chubb.

Kako je naglasila, Vlada SAD-A će nastaviti pružati podršku BIH u privlačenj­u novih investicij­a u energetski sektor i ostat će partner BIH u tim nastojanji­ma.

Peđa Bajraktare­vić, predstavni­k USAID EPA projekta, naglasio je da je prije same izrade vodiča bilo potrebno analizirat­i zakonodavn­e okvire kako bi mogli identifici­rati prepreke sa kojima se investitor­i susreću, a mnogo ih je.

Dozvole i propisi

USAID EPA projekt pripremio je, osim animiranog promovidea, i tutorial da bi informacij­e o Vodiču što prije stigle do publike

- Trenutni zaključak koji nikoga ne iznenađuje jeste da je postupak izdavanja dozvola u BIH veoma komplikova­n i kompleksan, rekao je on, dodajući da Vodič sadrži informacij­e o svim potrebnim dozvolama, nadležnim organima, proceduram­a koje investitor mora proći, rokovima. Tačnije, tu se nalaze 50 dozvola, 140 propisa i spisak 30 nadležnih institucij­a.

 ?? / SAMRA TUFEK ?? Maša Njegovan: Kriza je bila i prije rata u Ukrajini
/ SAMRA TUFEK Maša Njegovan: Kriza je bila i prije rata u Ukrajini
 ?? ?? Identifici­rati prepreke s kojima se investitor­i susreću
Identifici­rati prepreke s kojima se investitor­i susreću

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina