Oslobodjenje

Agronova počela otkup mladog luka

Mladi luk je posadilo osam kooperanat­a na hiljadu kvadratnih metara, a prinos je od 350 do 400 kilograma

-

Mislim da je potrebno da se jedna jasna vizija ekonomije pošalje, a to, pre svega, treba da se iskomunici­ra kroz usvajanje zakona o obnovljivi­m izvorima energije. Znači, mora da se pređe što pre na tržišne mehanizme. To se dešava u svim zemljama u regionu kako bi projekti solarne i vetroenerg­ije krenuli da se dešavaju i realizuju većom brzinom, a opet kako bi se omogućilo malim potrošačim­a biznisa, pa čak i onima da na krovovima svojih kuća instaliraj­u solarne panele i da od njih regenerišu sami električnu energiju.

Koja su Vaša očekivanja od energetsko­g samita održanog u Neumu?

- Nadam se da će paket zakona u polju energetike biti usvojen što pre i da će se krenuti sa provođenje­m onoga što je ovde obećano, a to je da će se zaista intenzivir­ati provođenje projekata obnovljivi­h izvora energije. Također i da se zakoni prilagode potrebama stranih investitor­a koji su tu, spremni da ulažu, ali prosto procedure moraju da se pojednosta­ve i da se zakonodavn­i okviri usaglase.

Poljoprivr­edna zadruga Agronova iz Novog Grada počela je otkup mladog luka i do sada je od kooperanat­a zadruge otkupila oko polovine prinosa koji se kreće od 350 do 400 kilograma, rekao je za Srnu direktor ove zadruge

Darko Vujanović. On je istakao da je plasteničk­a proizvodnj­a mladog luka organizova­na prvi put i da su prinosi dobri.

- Ideja je bila da kooperanti imaju dodatni prihod od proizvodnj­e koja se zasniva u zimskom periodu kad su plastenici inače prazni. Bilo je to novo iskustvo za sve nas i zajedno smo učili, kaže on.

Prema njegovim riječima, mladi luk je posadilo osam kooperanat­a na hiljadu kvadratnih metara.

- Prinos je od 350 do 400 kilograma i zadovoljni smo, s obzirom na to da je prva godina. Otkupljeno je oko polovine prinosa, kaže Vujanović.

On je naveo da su u toku pripreme za sadnju ranog krompira.

- Rani krompir će biti zastupljen na 10 do 15 dunuma. Kada je u pitanju ostalo povrće, u toku su razgovori sa kooperanti­ma, objasnio je on.

Prošle godine je 60 kooperanat­a zasijalo povrće na otvorenom na 200 dunuma, a Zadruga je otkupila kompletan rod.

 ?? / Srna ?? Otkupljeno je oko polovine prinosa
/ Srna Otkupljeno je oko polovine prinosa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina