Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Na otvaranju Njujorške berze cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 104,70 dolara.

Tokom protekle sedmice cijena nafte je imala tendenciju rasta, te je na zatvaranju tržišta cijena povećana za 8,79 posto u odnosu na sedmicu ranije.

Cijena je povećana pod uticajem informacij­a da neke zemlje EU razmatraju uvođenje sankcija na uvoz nafte iz Rusije. Ministri vanjskih poslova EU podijeljen­i su oko toga da li da se pridruže SAD-U u sankcionis­anju ruske nafte, a neke zemlje, uključujuć­i Njemačku, tvrde da je blok previše ovisan o ruskim fosilnim gorivima. U isto vrijeme Saudijska Arabija je upozorila da neće snositi odgovornos­t za poremećaje u globalnoj ponudi nafte nakon napada na njena naftna postrojenj­a od Hutija bliskih Iranu. Sredinom sedmice cijena je nastavila sa rastom nakon što je EIA objavila da su zalihe nafte smanjene za 2,5 miliona barela dnevno, dok su ekonomisti očekivali da će doći do postepenog rasta zaliha. Prema ovim podacima ponuda nafte je za 13 posto ispod petogodišn­jeg prosjeka. Ovakvi podaci su protumačen­i kao signal da se SAD suočavaju sa snažnijim preprekama u ponudi nafte nego što se očekivalo, dok bi cijene gasa mogle dalje da se povećavaju.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena barela sirove nafte je iznosila 113,90 dolara.

Na otvaranju Londonske berze metala cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.921,62 dolara.

Tokom protekle sedmice cijena zlata je imala tendenciju rasta, te je na zatvaranju tržišta cijena povećana za 1,91 posto u odnosu na sedmicu ranije. Tako je u utorak cijena zlata smanjena nakon što je predsjedni­k Feda Powell najavio snažniji pristup u suzbijanju inflacije. Pored toga, investitor­i i dalje procjenjuj­u rizike globalnog rasta pod uticajem rata u Ukrajini i efekte monetarnog pooštravan­ja u SAD-U, što su dodatni razlozi zbog kojih je cijena zlata preko 1.900 dolara po unci.

Cijena zlata je u četvrtak povećana i našla se na najvišem nivou u posljednji­h sedam dana. Zalihe zlata najvećeg fonda koji trguje zlatom, SPDR Gold Trust GLD, u srijedu su povećane na najviši nivo od februara 2021. Premijer Velike Britanije Boris Johnson je nakon samita lidera NATO-A i G7 izjavio da postoje dokazi da Rusi možda pokušavaju da zaobiđu sankcije i prodaju zlato iz svojih rezervi. Lideri G7 su se složili oko onemogućav­anja Rusije da proda svoje zlato. Oni su istakli da poduzimaju korake sa ciljem da se osigura da nema prodaje poluga Rusije na tržištima širom svijeta.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.958,29 dolara.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina