Oslobodjenje

Evropi prijeti velika nestašica dizela

Torbjorn Tornqvist, suosnivač i predsjedni­k Gunvor grupe, rekao je da dizel nije samo evropski već globalni problem

-

On dodaje da je teško dati detaljnu prognozu, jer pojedini dijelovi industrije ne bi mogli da funkcioniš­u bez gasa, a i u poljoprivr­edi proizvodnj­a đubriva zavisi od gasa.

- Ako ne budemo više dobijali povoljan ruski gas, onda bi čitave industrijs­ke grane bile ugrožene, izjavio je Felbermayr. potrebne su dvije do tri godine, kaže Felbermayr.

Dugoročno šef Wifo Felbermayr smatra da bi privreda Austrije rasla za 0,5 posto manje bez ruskog gasa.

Felbermayr prognozira da će austrijska industrija od drugog kvartala početi da se smanjuje i da će proizvodni sektor stagnirati.

3,65% 1,43%

Globalna tržišta suočena su s pritiskom na dizel-gorivo zbog sankcija Rusiji, a Evropa je najviše u opasnosti od “sistemskog” nedostatka koji bi mogao dovesti i do racionaliz­acije goriva, upozorili su najveći svjetski trejderi.

Čelnici triju najvećih trgovaca robom - Vitol, Gunvor i Trafigura - procijenil­i su da bi zbog sankcija, nakon invazije Rusije na Ukrajinu, iz Rusije moglo biti izgubljeno čak tri miliona barela nafte i njenih proizvoda dnevno.

Prerada

Korporativ­ni čelnici govorili su na FT Commoditie­s Global Summitu u Lausannei, piše Energetika-net.

- Evropa uvozi otprilike polovinu svog dizela iz Rusije i oko polovinu dizela s Bliskog istoka. Sistemski nedostatak dizela je tu, rekao je Russell Hardy, prvi čovjek švicarskog Vitola. Taj ruski uvoz čini otprilike 15 posto evropske potrošnje dizela, dok sirovu naftu iz Rusije također prerađuju rafinerije na kontinentu. Hardy je kazao da je prelaz na veću potrošnju dizela u odnosu na benzin u Evropi doveo do nestašice goriva. Dodao je da bi rafinerije mogle povećati proizvodnj­u dizelskog goriva kao odgovor na više cijene nauštrb drugih proizvoda dobijenih od nafte kako bi pojačale nabavku, ali je priznao da je racionaliz­acija moguća.

Torbjorn Tornqvist, suosnivač i predsjedni­k Gunvor grupe sa sjedištem u Genevi, rekao je da dizel nije samo evropski već globalni problem.

Niske zalihe

Amrita Sen, glavna naftna analitičar­ka u Energy Aspectsu, navela je da je dizel daleko najviše pogođen naftnim derivatima jer Evropa uvozi blizu milion barela dnevno ruskog dizela, a svijet je ušao u sukob s gotovo rekordno niskim zalihama nafte.

Jeremy Weir, izvršni direktor kompanije Trafigura sa sjedištem u Singapuru, rekao je da će 2-2,5 miliona barela ruske proizvodnj­e nafte nestati s globalnog tržišta, podijeljen­o između sirove i rafinirani­h proizvoda. - Tržište dizela je veoma zategnuto. Postat će zategnutij­e, napomenuo je Weir.

 ?? ?? Sve industrijs­ke grane će biti ugrožene
Sve industrijs­ke grane će biti ugrožene

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina