Oslobodjenje

Dinardica pokreće tijelo i um

Nova destinacij­a uključuje turističke sadržaje za aktivnosti u prirodi i odmor na selu na području Mrkonjić-grada, Šipova i Ribnika

- Piše: Alema Pendek

U Centru za posjetioce Pecka kod Mrkonjić-grada protekle sedmice su u okviru završne ceremonije predstavlj­eni rezultati projekta Zelena destinacij­a u dolini gornjeg toka Sane i Plive. Projekt se provodi u okviru Eu4busines­s koji finansiraj­u Evropska unija i Vlada SR Njemačke, a kroz projekat je uspostavlj­ena nova eko-turistička i outdoor destinacij­a Dinardica, smještena duž rute Via Dinarica.

Zelena destinacij­a

Dinardica je naziv brenda nove turističke destinacij­e, koji uključuje turističke sadržaje za aktivnosti u prirodi i odmor na selu na području općina Mrkonjić-grad, Šipovo i Ribnik.

Projekt je od juna 2020. do marta ove godine implementi­rala općina Mrkonjić-grad, s partnerima UG Centar za životnu sredinu i kompanijam­a Advantis Konsalting i Zepter Passport iz Banje Luke.

Kako je rečeno tokom promocije rezultata projekta, ova destinacij­a nudi bogato kulturno-historijsk­o naslijeđe i nove turističke ponude, koje su tu da u skladu s ambijentom i prirodom pokrenu i tijelo i um.

Ova zelena destinacij­a smještena je u dolini gornjeg toka Sane i Plive, a prošle godine je uvrštena u Top 100 priča održivih turistički­h destinacij­a, takmičenje koje organizira međunarodn­a fondacija Global Green Destinatio­n (GGD), te je predstavlj­ena na najvećem svjetskom sajmu turizma ITB Berlin 2022.

Dinardica ima uspostavlj­en Savjet i definiran okvir za strateško upravljanj­e razvojem, pripremlje­n u skladu sa svjetskim standardim­a za zelene destinacij­e normiranim od Green Destinatio­n Standards, svojevrsno­g alata za mjerenje, praćenje i poboljšanj­e samoodrživ­osti određene destinacij­e i regiona.

- Dinardicu pretvaramo u atraktivnu destinacij­u, kroz izgradnju sadržaja koji omogućavaj­u nove doživljaje u prirodi, učenje na otvorenom i avanture za djecu i mlade. Izgradili smo prvi Outdoor Experience Park u selu Peckoj, koji nudi sadržaj za djecu i mlade, a urađena je i kompletna signalizac­ije područja oko izvora rijeke Sane te GPS mapiranje 300 km biciklisti­čkih i 100 km pješačkih staza, kazala je menadžeric­a projekta Nataša Arežina.

U okviru ovog projekta zaštićeni su izvori rijeke Sane koji se nalaze na granici općina Ribnik i Mrkonjićgr­ad, između sela Vrbljani i Pecka. Odlukom Vlade Republike Srpske, u septembru 2021. godine, proglašen je Spomenik prirode Vrela Sane.

Tom odlukom, 3,2 kvadratna kilometra proglašena su zaštićenim područjem, koje obuhvata tri karstna vrela rijeke Sane, donji tok rijeke Korane i pećinu Mračaj. Pored toga, u zaštićenom području trasirana je staza duž rijeke Korane i sagrađena su dva mosta, jedan na rijeci Sani i jedan na Korani.

Održivi turizam

- U narednom periodu planiramo pokretati nove inicijativ­e kako bismo zaštitili ova prekrasna područja koja svojom ljepotom privlače ljubitelje prirode, a samim tim i stvoriti uvjete za razvoj odgovornog i održivog turizma, kazao je Boro Marić, direktor Udruženja

 ?? ?? Zelena destinacij­a je smještena u dolini gornjeg toka Sane i Plive
Zelena destinacij­a je smještena u dolini gornjeg toka Sane i Plive

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina