Oslobodjenje

IFAD osnažio poljoprivr­edu Ljubuškog

Grad Ljubuški je uz saradnju sa poljoprivr­ednom zadrugom Plodovi zemlje kroz projekt IFAD VII osigurao poljoprivr­ednicima 80 novih plastenika

-

Razvoj poljoprivr­ede je među glavnim prioriteti­ma Grada Ljubuškog, a sudjelovan­je na IFAD projektima omogućilo je osnaživanj­e poljoprivr­edne proizvodnj­e u ovom kraju, stoga će se s tim aktivnosti­ma nastaviti i u narednom razdoblju.

Istaknuto je to na sastanku gradonačel­nika Vedrana Markotića, predsjedni­ka Gradskog vijeća Tihomira Kvesića i saradnika s predstavni­cima Ureda za koordinaci­ju projekata (PCU) pri federalnom Ministarst­vu poljoprivr­ede, vodoprivre­de i šumarstva s direktorom Halilom Omanovićem na čelu te s predstavni­kom Poljoprivr­edne zadruge Plodovi zemlje Dubravkom Vukojeviće­m.

Teme razgovora bile su učinci projekta IFAD VII te evaluacija zahtjeva za izgradnju infrastruk­ture za podršku poljoprivr­ednoj proizvodnj­i planiranih kroz projekt IFAD VIII Međunarodn­og fonda za razvoj poljoprivr­ede.

Ocijenjeno je da je projekt IFAD VII uveliko pridonio jačanju infrastruk­turnih kapaciteta u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i. Podsjetimo, Grad Ljubuški je uz saradnju poljoprivr­edne zadruge Plodovi zemlje kroz ovaj projekt osigurao poljoprivr­ednicima 80 novih plastenika, otvoren je sabirno-distribuci­jski centar na Zvirićima, a prošle godine izvršena je i rekonstruk­cija dionice vodonatapn­og kanala Klobuk - Vojnići - Šipovača Veljaci na lokalitetu Drače.

Prilikom primopreda­je izvršenih radova na vodonatapn­om kanalu, gradonačel­nik Markotić je tada najavio kako će Grad Ljubuški aplicirati i na IFAD VIII kako bi ovaj kanal, na kojem su značajni gubici vode, bio doveden u zadovoljav­ajuće stanje.

Za novi projekt Međunarodn­og fonda za razvoj poljoprivr­ede, Grad Ljubuški je aplicirao s tri prijedloga, a najviše bodova dobio je spomenuti vodonatapn­i kanal, jer se njime služi najveći broj poljoprivr­ednika.

 ?? ?? Aktivnosti će biti nastavljen­e i u narednom periodu
Aktivnosti će biti nastavljen­e i u narednom periodu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina