Oslobodjenje

Sarajevo se srčano opire fašizmu

Prije 77 godina na Marindvoru, po naredbi zločinca Vjekoslava Maksa Luburića, pogubljeno je 55 ilegalaca

- Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Sarajevo je antifašist­ički grad. Sarajevo je grad koji je kroz vijekove doživljava­o užasne zločine, progone, smaknuća, ali je sve preživio. I danas se snažno, srčano, stameno, ponosno opire fašizmu koji navire sa svih strana. Samo su neke od poruka antifašist­a koji su se okupili kod spomenobil­ježja ispred Filozofsko­g fakulteta podignutog u čast 55 ilegalaca Sarajeva koje je po naredbi zločinca Vjekoslava Maksa Luburića ustaški prijeki sud osudio na vješanje.

Zločinačke orgije

Povodom obilježava­nja 77. godišnjice ovog strašnog događaja koji se desio u noći sa 27. na 28. mart 1945, Kanton Sarajevo u saradnji s Udruženjem antifašist­a i boraca Narodnoosl­obodilačko­g rata u općini Centar organizova­o je prigodan komemorati­vni program.

Omer Fazil Omer, Ragib Sarić, Ćamil Skando, Muradin Čobo, Hajro Hadžović, Mustafa Spahalić, Vladimir Mirković, Mićentije Tadić... nizala su se imena onih kojih više nema, onih koje je ubio ustaški režim pred sami kraj rata, onih kojih se Sarajevo sjeća sa ponosom i tugom.

Sead Đulić, predsjedni­k Udruženja antifašist­a i boraca NOR-A, naglasio je da je naša obaveza gajiti kulturu sjećanja.

- Neofašizam cvjeta oko nas, mi, zapravo, živimo neofašisti­čko društvo. Ovo je mjesto gdje se moramo nadahnuti za naše bitke protiv neofašista, koji nam ne daju da živimo, te koji nas sprečavaju u rastu naše domovine, rekao je Đulić.

Aleja kestenova na Marindvoru nije jedino mjesto na kojem su ubijane Sarajlije. Džemil Sabrihafiz­ović je imao samo 19 godina kada su ga u noći 3. aprila 1945. na zvjerski način, nakonužasn­ogmučenja,ubileustaš­e u zloglasnoj Luburića vili u Sarajevu. Bio je antifašist­a, patriota, sarajevski, ilegalac. Njegovo ime danas sa ponosom nosi njegov bratić koji napominje da su zločinačke orgije nastavljen­e i 29. marta 1945, kada je strijeljan još 41 Sarajlija.

- U dvorištu tzv. Luburića vile, na dan oslobođenj­a grada pronađena su 23 plitko zakopana leša. Među njima je bio moj amidža čije ime nosim. Dakle, samo od 18. februara do 4. aprila 1945. broj žrtava zločinca Maksa Luburića iznosio je najmanje 783 ubijene osobe. To su istražni organi utvrdili imenom i prezimenom, ali izvjesno je da je taj broj i veći. Ne spadamo, nažalost, među zemlje u kojima se održava duh antifašizm­a, ovdje smo gdje smo. Nije riječ o bilo kakvoj ideologiji, nego o antifašizm­u, o globalnoj ideji koja valjda treba da predstavlj­a civilizaci­jsku tekovinu, rekao je Sabrihafiz­ović i naglasio da kao što se iz jedne iskre, iz pregršti žara može raspaliti plamen, tako se i iz ove žiške antifašizm­a koja u Sarajevu tinja može razviti pokret protiv fašizma koji će stati na put ludilu, zločinu i propasti koju nosi.

Edin Forto, premijer KS-A, naglasio je da je u temeljima BIH borba protiv fašizma.

Ovo je mjesto gdje se moramo nadahnuti za naše bitke protiv neofašista, koji nam ne daju da živimo, kaže Sead Đulić

Borba ne prestaje

- Nažalost, u zadnjih nekoliko godina posebno moramo stalno podsjećati javnost da fašizam ne spava, borba ne prestaje i moramo stalno podsjećati i na one stvari koje su se dogodile, ali i proaktivno raditi da se fašizam ovdje opet ne dogodi, rekao je Forto.

Na Spomeniku ustaškog terora na Marindvoru brojne delegacije su položile cvijeće i odale počast ubijenim žrtvama, a učenici Srednje mašinske tehničke škole su pročitali imena ubijenih građana.

 ?? ?? Od strašnog zločina je prošlo 77 godina
Od strašnog zločina je prošlo 77 godina

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina