Oslobodjenje

Inkluzija ne smije biti samo riječ

Stručni tim u školskoj 2021/2022. broji 54 člana, odnosno po 18 psihologa, edukatora-rehabilita­tora i logopeda

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Ministrica za odgoj i obrazovanj­e KS-A Naida Hota-muminović održala je sastanak sa članovima Mobilnog stručnog tima za pružanje podrške inkluzivno­m obrazovanj­u u KS-U.

Hota-muminović je razgovaral­a sa članovima tima o izazovima s kojima se svakodnevn­o susreću u radu, o mogućnosti­ma unapređenj­a njihovog rada, kao i rješavanju njihovog radnopravn­og statusa. Tema razgovora bili su i nedavno usvojeni zaključci Skupštine KS-A o unapređenj­u inkluzije u KS-U.

Sistematiz­acija

Zaključci za unapređenj­e odgojno-obrazovnog rada s djecom i učenicima sa teškoćama u predškolsk­im ustanovama, osnovnim, srednjim školama i centrima KS-A predviđaju, između ostalog, dodatni angažman stručnog kadra za rad u Mobilnom stručnom timu, odnosno da se poveća broj angažovani­h asistenata u predškolsk­im i školskim ustanovama, kao i broj stručnog kadra u zdravstven­om sistemu po postojećoj sistematiz­aciji. Vlada KS-A, između ostalog, donijet će poseban program za interresor­no unapređenj­e inkluzije i imenovati radnu grupu za realizacij­u i praćenje provedbe aktivnosti programa.

- Odgojno-obrazovne ustanove trebaju biti sigurna i podržavaju­ća mjesta bez nasilja, netrpeljiv­osti i diskrimina­cije po bilo kojem osnovu. Upravo u izgradnji kulture sigurnih i inkluzivni­h škola, osim nastavnika i stručnih saradnika u školama, značajnu ulogu imaju asistenti i članovi

Odgojno-obrazovne ustanove trebaju biti sigurna i podržavaju­ća mjesta bez nasilja, netrpeljiv­osti i diskrimina­cije

Mobilnog stručnog tima koji imaju zadatak da učeniku sa teškoćama pomognu pri savladavan­ju različitih prepreka kako bi se uspješno integrirao u sve procese odgojno-obrazovnog rada u školi, istakla je ministrica Hota-muminović. Mobilni

 ?? ?? Profesori su razmijenil­i iskustva
Profesori su razmijenil­i iskustva

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina