Oslobodjenje

Šamar zasjenio cije

Prije nego je proglašen najboljim glumcem i dobio prvog Oscara, Will Smith je izašao na scenu i opalio po licu kolegu Chrisa Rocka

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

Da, i to se desilo. Napokon je neko nekoga ošamario na dodjeli Oscara. Od sada, ništa više neće biti isto. Krenuće šamaranja u Veneciji i Cannesu, neko će nekoga nabiti nogom u Berlinu, a sumnja se da je i na nedavnoj dodjeli Bafta nagrada, neko nekome sočno opsovao.

Šalu na stranu, Will Smith je stvarno ošamario kolegu Chrisa Rocka nakon što je ovaj izgovorio prilično neprimjere­nu šalu na račun Smithove supruge Jade. I ne samo to - nakon što se vratio na svoje mjesto, glasno je dva puta ponovio: “Ne uzimaj ime moje žene u svoja j….. usta!”.

Naravno, dvoranom je zavladao muk. I iako je ceremonija nastavljen­a bez prekida, te se Will Smith izvinio svima nakon što je preuzeo svoj Oscar, koji je očekivano osvojio za portretira­nje oca sestara Williams u filmu “Kralj Richard”, gorak okus je svima ostao.

Kršenje kodeksa

”U osnovi je to bio napad. Svi su bili tako šokirani u prostoriji, bilo je tako neugodno”, rekao je visokopozi­cionirani holivudski izvor.

”Mislim da Will ne bi želio vratiti svoj Oscar, ali ko zna šta će se sada dogoditi”, dodao je isti član AMPAS-A.

Naime, pojavila se opcija da bi Smith mogao biti pozvan da vrati svoj kipić zbog kršenja etičkog kodeksa Akademije, ali čelni ljudi još se nisu oglasili. S druge strane, oglasila se policija u Los Angelesu te istaknula kako Chris Rock nije prijavio Smitha za napad.

Taj zaista nesvakidaš­nji incident gotovo je bacio u sjenu velikog pobjednika dodjele - film “Coda”, koji je uspio pobijediti i najvećeg favorita cijele večeri “The Power od Dog” Jane Campion. Ta mračna western drama bila je nominovana u čak 12 kategorija, a na kraju je Oscar dobila samo Campion za režiju i tako je postala tek treća žena koja osvojila Oscar u ovoj kategoriji, a prve su dvije bile Kathryn Bigelow 2010. i Chloé Zhao 2021.

Film “Dina” imao je najviše razloga za slavlje, budući da su kući otišli

Šala koju je uputio Rock pokušala je ismijati Jadain nedostatak kose, koju gubi već godinama zbog alopecije

s najviše osvojenih Oscara, njih čak šest, ali nisu ga dobili u najvažnijo­j kategoriji, onoj za najbolji film, gdje je slavio film “Coda”, koji je, uz taj, osvojio još dva kipića i to za najbolju mušku sporednu ulogu i za adaptirani scenarij.

- Želim zahvaliti Akademiji što je prepoznala film o ljubavi i porodici u ovim teškim vremenima, riječi su producenta filma “Coda” Patricka Wachsberge­ra.

Inače, film je nazvan “Coda” po skraćenici za djecu čiji su roditelji gluhi, a priča prati djevojku Ruby koja pokušava pomoći porodici u poslu pokušavaju­ći se pritom baviti i muzikom. Film je inače prvi koji je proglašen najboljim a da dolazi sa streaming servisa. Također je zanimljivo da je “Coda” nastao u nezavisnoj produkciji i da iza njega ne stoje ve

 ?? ?? Topla priča puna zdravog humora
Topla priča puna zdravog humora
 ?? / EPA ?? Scena koja je obišla svijet
/ EPA Scena koja je obišla svijet

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina