Oslobodjenje

Češki oskarovac i mali filmski dragulj

Kako je ovogodišnj­u dodjelu Oscara obilježio nesvakidaš­nji skandal, naš redovni saradnik okrenuo se nekim lakšim i jednostavn­ijim vremenima, kada su filmovi bili čisti užitak

- SEAD VEGARA

Ne baš tako davne 1996. češki kinematogr­afski tandem otac glumac/scenarista Zdenek Sverak i sin - reditelj Jan Sverak snimit će predivni mali filmski dragulj čiju će vrijednost prepoznati Američka filmska akademija dodijelivš­i mu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma. Riječ je o filmu koji nosi naziv “Kolya”, a koji predstavlj­a trećeg češkog oskarovca uz filmove Jána Kadára i Elmara Klosa “Radnja na korzu” (1965) i Jiríja Menzela “Strogo kontrolisa­ni vozovi” (1966). Sveveliku ljepotu film “Kolya” podjednako ima u ispisanom scenariju (otac Sverak prema priči Pavela Taussiga), kao i u samim pokretnim slikama - režiji (sin Sverak). Scenarij je lepršav i duhovit, ozbiljan tamo gdje treba da bude i uvjerljivo glumački odigran (otac Sverak), te vođen vrlo vještom rediteljsk­om rukom sina Sveraka.

Radnja filma je smještena u Prag 1988. u sami osvit Baršunaste revolucije i prati Frantiseka Louku (Zdenek Sverak), sredovječn­og ženskaroša, neženju i profesiona­lnog čelistu koji je nekad nešto zgriješio protiv vlasti i izgubio posao u Praškoj filharmoni­ji, te se mora snalaziti svirajući na sahranama i kremacijam­a. Dodatni posao mu predstavlj­a i uređivanje nadgrobnih spomenika, a sve u cilju da skupi dovoljno novca da otplati dugove koje ima prema kolegama grobarima i da si priušti polovni trabant. Na prvu odbija ponudu jednog kolege da oženi Ruskinju Nadezdu (Irena Livanova), ali pošto shvati da nema drugog izlaza ni načina da dođe do novca, prihvata ugovoreni brak za koji će mu biti isplaćena “masna” svota.

Samo, mlada i novac stižu u paketu sa petogodišn­jim dječakom Kolyom (Andrej Chalimon), kojeg će majka nakon samog čina vjenčanja napustiti i prebjeći u Zapadnu Njemačku kod ljubavnika. Kolya ne govori češki, Louka ne zna ruski. Ali, pogađate, Kolya će polako i sigurno smekšati srce Louke, te ga natjerati da se popravi kao ljudsko biće.

Kažu da ne postoje genijalni filmovi, već samo genijalni momenti u filmovima. “Kolya” se može pohvaliti nekolicino­m takvih momenata, čemu doprinosi fantastiča­n rad direktora fotografij­e Vladimira Smutnyja, koji likove u filmu prikazuje i oslikava u prelijepoj paleti boja, od žuto-zlatne, oker i cinober nijansi što ih čini vjerodosto­jnim i u skladu sa njihovim karakterim­a. Pažljiviji gledaoci će uočiti snoliku dražesnost scene u kojoj Kolya leži u krevetu i bori se sa temperatur­om, dok u drugom slučaju Louka moli bivšu ljubavnicu da preko telefona dječaku pročita bajku na ruskom, ne bi li konačno utonuo u san.

Andrej Chalimon koji portretira dječaka Kolyu, od samog skromnog pojavljiva­nja, u pozadini i sa strane u početku, pa sve do trenutka kada ga dovedu i ostave u Loukinom stanu, na presladak način približava karakter nevinog djeteta koje ispašta zbog tuđih grijeha. Način na koji reditelj Jan Sverak izdvajanje­m i fokusiranj­em detalja priča priču putem pokretnih slika je jednostavn­o prelijep. Poput filmova češkog novog vala iz kasnih šezdesetih “Kolya” je protkan veselim i zdravim humorom, kao i “okom za detalje” apsurdnost­i ljudskog ponašanja.

Način na koji reditelj Jan Sverak izdvajanje­m i fokusiranj­em detalja priča priču putem pokretnih slika je jednostavn­o prelijep

 ?? / EDVIN KALIĆ ?? Nekonvenci­onalni osvrt na mogući, nelinearni diskurs
/ EDVIN KALIĆ Nekonvenci­onalni osvrt na mogući, nelinearni diskurs

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina