Oslobodjenje

Lu dodjelu Oscara

-

Hans Zimmer je osvojio drugi Oscar u karijeri za “Dune” nakon pauze od 30 godina i čak dvanaest nominacija

liki holivudski studiji, te da je premijeru doživio na Sundanceu.

Najboljom glumicom proglašena je Jessica Chastain za ulogu u filmu “The Eyes of Tammy Faye”, što je također bio očekivan razvoj događaja. Među laureatima se našao i Kennet Branagh, čije prisustvo je bilo upitno zbog pozitivnog testa na koronaviru­s. On se ipak pojavio i preuzeo nagradu za najbolji originalni scenarij za film “Belfast”, dok je Oscar za najbolji adaptirani scenarij, za već pomenuti “Coda”, dobila Sian Heder. Najboljom pjesmom proglašena je ona Billie Eilish i Finneasa O’connella “No Time To Die”, te je tako treću godinu zaredom u toj kategoriji trijumfova­la neka pjesma iz filma o Jamesu Bondu.

Za najbolju sporednu mušku ulogu najviše razloga za slavlje imao je Troy Kotsur, također za film “Coda”, i to ne samo zbog činjenice da je proglašen najboljim. On je ustvari prvi gluhi muškarac koji je osvojio Oscar, a nagradu je posvetio “zajednici gluhih, zajednici CODA i zajednici hendikepir­anih”.

Ariana Debose, koja je za ulogu u “West Side Storyju” Stevena Spielberga kući ponijela zlatni kipić za najbolju žensku sporednu ulogu, također je bila dobitnica sa presedanom. Prva je, kako je sama rekla, “queer Afrolatina” koja je osvojila Oscar.

Spominjanj­e Ukrajine

Ono po čemu će ova dodjela zasigurno ostati upamćena je i poziv organizato­ra upućen uzvanicima da jednominut­nom šutnjom iskažu svoju podršku Ukrajini i njenom narodu, a podrška ratom zahvaćenoj zemlji stigla je već i na samom crvenom tepihu, gdje je većina njih na neki način odala počast raznim detaljima. Daleko je to bilo od inicijativ­e Seana Penna koji je pozivao na bojkot dodjele ukoliko se uživo cijelom

 ?? / EPA ?? Troy Kotsur je prvi glumac sa apsolutnim oštećenjem sluha koji je osvojio Oscar
/ EPA Troy Kotsur je prvi glumac sa apsolutnim oštećenjem sluha koji je osvojio Oscar

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina