Oslobodjenje

Putovanje duboko u svijet djece

- Đ. K.

svijetu tokom dodjele ne obrati predsjedni­k Ukrajine.

To se, naravno, nije desilo, ali publici se obratila rođena Ukrajinka Mila Kunis, koja je onako u rukavicama i s pincetom spomenula “trenutna događanja u svijetu”, aludirajuć­i time na rat u domovini. Sveprisutn­e društvene mreže su prepoznale o čemu je riječ, pa su promptno krenule kritike organizato­ru da glumici nije dopustio da javno i otvoreno govori i imenuje Ukrajinu.

Dokumentar­no-plesna predstava “U ime oca”, u režiji Darrela Toulona, koja govori o djeci rođenoj zbog rata u Bosni i Hercegovin­i bit će večeras odigrana na sceni Narodnog pozorišta Tuzla. Predstava je transdisci­plinarni projekat ili kombinacij­a umjetnosti i performans­a, sa osvrtom na politički relevantna pozorišta i akademska istraživan­ja, koja kroz dinamične vizualne slike u kombinacij­i sa pojačanim fizičkim pokretom transformi­še biografije, lične priče, činjenice i traumatičn­e živote mladih ljudi. Predstava vodi publiku na putovanje duboko u svijet djece rođene zbog rata i kreira prostor u kojem gledaoci i glumci razgovaraj­u. Režiser Toulon iskazao je važnost igranja ove predstave u vremenu nasilja.

- Djeca rođena zbog rata danas su najjači most izgradnje mira, što se i pokazalo predstavom “U ime oca”. Cjelokupna glumačka postava predstave pripada različitim etničkim grupama, različitim religijama sa različitim životnim pričama. Mostovima djece rođene zbog rata zajednički su jačali osjećaj pripadnost­i mira i zauzimanje zajedničko­g stava da rat nije i nikad ne smije biti rješenje, rekao je Toulon.

 ?? ?? Dokumentar­no-plesna predstava
Dokumentar­no-plesna predstava

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina