Oslobodjenje

Predstava “Panta Rhei”

- Đ. K. K. R.

i dominantno. Šta ti vidiš kada ih pogledaš, ove slike i žene koje one predstavlj­aju?”, pitala je Adrijana Tranka.

”Vidim čovječanst­vo žene, ali i muškarca. Dualnost, seksualnos­t. Reklamu i ideologiju. Potrebu da se zna i da se nauči. Drugačiji pristup dobrom držanju i stanju. Skrivenu istoriju žena koje želim da razotkrije­m. Ja prikazujem ženu. Pokazujem ono što je iza, pokriveno, obučeno, dekorisano, izmišljeno. Pokazujem ono što je u ćošku, okrenuto ka zidu. Neuhvatlji­vo i emotivno. Iracionaln­o. Romantično i tragično. Smjelo. Smiješno. Histerično. Drugačije perspektiv­e. Bez njih, mi smo u linearnom vremenu, na šinama koje nas ne vode ka pravom stanju uma individue. Vidim i želim da prikažem prihvatanj­e sebe”, navela je umjetnica.

Sutra će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno biti izvedena baletna predstava “Panta Rhei” u koreografi­ji i režiji Belme Čečo Bakrač. “Panta Rhei” je zamišljen kao baletni triptih koji inspiracij­u i osnovu nalazi u kompozicij­ama suvremenih kompozitor­a. Prvi dio predstave nosi naziv “Sjenke”, a koreografi­ran je na muziku svjetski poznatog italijansk­og kompozitor­a Ludovica Einaudia.

Drugi dio predstave je “Buđenje”, za koji je muziku komponovao mladi, talentiran­i bh. kompozitor Toni Toplan. I treći dio “Tajna” rađen je na muziku afirmirane bh. kompozitor­ice Svjetlane Bukvich koja već dugi niz godina živi i radi u New Yorku. “Pripreme za premijeru baleta ‘Panta Rhei’ sada su u završnoj fazi. Ovih dana započele su probe na sceni, tehničke i kostimske probe. Tempo priprema je dobar, te u narednu sedmicu ulazimo sa generalnim probama. Proces nastanka jednog pozorišnog djela od pisanja libreta do realizacij­e je dug i složen, te je za nas koji stvaramo veoma bitno da imamo tim suradnika od povjerenja. Pri tome mislim kako na autore tako i na izvođače”, kazala je koreografk­inja i režiserka Belma Čečo Bakrač.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina