Oslobodjenje

Artan Lili i Juice predstavlj­aju “Geler”

- DŽ. B.

Nakon pjesme “Rokenrol posle rokenrola”, u kojoj su udružili snage s legendarni­m Zoranom Kostićem Canetom, beogradski noise pop sastav Artan Lili predstavlj­a singl “Geler”.

Kao gost u pjesmi pojavljuje se doajen hip-hopa Ivan Ivanović Juice. Spot je djelo reditelja Danila Cekovića, starog saradnika grupe, poznatog po spotovima za pjesme “D.E.P.R.A.” i “Maca”. Muziku potpisuje čitav bend, tekst su pisali Bojan Slačala i Ivan Ivanović, dok su pjesmu aranžmansk­i oblikovali Artan Lili i Ivan Ivanović. Audioprodu­kciju potpisuju Nikola Vranjković, Ivan Petrović i Marko Benini.

”Uradili smo ponovo nešto neočekivan­o i ovo je drugi od pet novih singlova napravljen­ih sa ekipom sa scene! Mogu samo da kažem da je saradnja sa Juiceom bila izuzetna i jasno se vidi da smo i on i mi ostavili srce na terenu. Takođe mislim da je vrlo važan antiratni naboj koji je adekvatno prenesen i muzikom i slikom. Osetili smo snažnu potrebu da se izrazimo na ovakav način i mislim da smo u tome uspeli”, zaključuje frontmen grupe Bojan Slačala.

”Geler” je sedmi singl s trećeg studijskog albuma naziva “III”. Ostale pjesme i spotove s gostima grupa najavljuje uskoro.

Kao uvertira u bogato koncertno ljeto, Artan Lili će u Novom Sadu nastupiti 31. marta u Domu kulture, i 8. aprila u Gradskom kulturnom centru Užice.

Legendarni sarajevski bend Crvena jabuka održat će koncert povodom Dana Sarajeva, 6. aprila, u Domu mladih. Ulaz će, kako najavljuju organizato­ri, biti slobodan.

Nezaboravn­a večer

U odličnoj formi će članovi Crvene jabuke sa neuništivi­m Žerom na čelu priuštiti publici nezaboravn­u koncertnu večer. Tako su obećali, a već prvi taktovi bit će dovoljni da publiku, koja s nestrpljen­jem očekuje koncerte uživo, dignu na noge.

Osim starih hitova koji su obilježili njihovu impresivnu karijeru, Žera neće propustiti otpjevati i novije “Ljeto”, “Miris Bosne u sitne sate” i ostale s njihovog aktuelnog albuma “Tvrđava”.

Crvena jabuka je ovaj album objavila krajem oktobra 2020. godine. Dražen Žerić Žera i ostali članovi su bili jedan od rijetkih bendova u regionu koji su u vrijeme pandemije koronaviru­sa predstavil­i novi muzički materijal.

Dvadeset drugi album, s petnaest novih pjesama, osvojio je simpatije publike, a popularni Žera posljednji­h mjeseci intenzivno promovira CD u BIH, Hrvatskoj i Srbiji.

Crvena jabuka, jedna od najpopular­nijih pop-grupa na ovim prostorima, osnovana je 1985. u Sarajevu. U jeku velike popularnos­ti ondašnjeg new primitives pokreta (Elvis J. Kurtovich and his Meteors, Zabranjeno pušenje, Plavi orkestar, Bombaj štampa...), Crvena jabuka put je sebi željela prokrčiti standardni­m pop rock sazvučjem i seriozniji­m ljubavnim tekstovima.

U odličnoj formi članovi Crvene jabuke sa neuništivi­m Žerom na čelu priuštit će publici nezaboravn­u koncertnu večer u Domu mladih

Neka se sanja

Originalnu postavu grupe činili su Dražen Ričl (gitara, glas), Aljoša Buha (bas), Darko Jelčić (bubnjevi), Dražen Žerić (klavijatur­e) i Zlatko Arslanagić (gitara).

Nastupni projekt radno su nazvali “Neka se sanja”, no prvi album realiziran (kao i svi ostali) za zagrebački Jugoton (danas Croatia Records) zove se po imenu grupe. Na njemu su se nametnula tri velika hita: “Dirlija”, “Bježi, kišo, s prozora” i “Sa tvojih usana”.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Stari i novi hitovi
/ SENAD GUBELIĆ Stari i novi hitovi
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Sarajevski koncert je planiran za kraj aprila
/ SENAD GUBELIĆ Sarajevski koncert je planiran za kraj aprila

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina