Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1461.

U najkrvavij­oj bici Rata dviju ruža u Engleskoj oko 36.000 vojnika pod zastavom dinastije York porazilo je kod Toutona, blizu Yorka, snage od oko 40.000 vojnika dinastije Lancaster, osiguravši time engleski prijesto Edwardu IV.

1809.

Švedski kralj Gustaf IV prisiljen je da abdicira poslije više poraza švedskih trupa u ratu s Danskom.

1848.

Počeo je trogodišnj­i rat Danske s Pruskom u kojem su Danci pretrpjeli poraz i izgubili veliki dio teritorije na jugu poluostrva Jutland.

1849.

Velika Britanija je na osnovu sporazuma s maharadžom od Lahorea anektirala Pendžab i pripojila ga Indiji.

1864.

Grčka je vratila suverenite­t nad ostrvima u Jonskom moru, koja su bila pod kolonijaln­om upravom Velike Britanije.

1867.

Velika Britanija od Quebeca, Ontarija, Nove Scotie i New Brunswicka formirala dominion Kanadu, u koji su 1878. uključene ostale britanske teritorije Sjeverne Amerike, izuzev Newfoundla­nda. Vestminste­rskim statutom Kanada je 1931. postala nezavisna država britanskog Commonweal­tha, a konačne granice je dobila 1949. priključen­jem Newfoundla­nda.

1891.

Umro francuski slikar Georges Seurat, osnivač i glavni predstavni­k pokreta poentiliza­m (divizioniz­am).

1901.

U Australiji održani prvi federalni izbori. U prvom australijs­kom parlamentu najviše mjesta dobila je Laburistič­ka partija.

1945.

SSSR zvanično priznao jugosloven­sku vladu Josipa Broza Tita, koju su prethodno priznale Velika Britanija i SAD.

1972.

Bolivija protjerala 119 članova sovjetske ambasade u La Pazu, optuživši Moskvu da finansira ljevičarsk­e pobunjenik­e.

1990.

Premijer Australije Bob Hawke dobio je izbore, postavši prvi laburista koji je četiri puta uzastopno osvojio položaj šefa vlade.

1997.

Bježeći pred nasiljem koje je zahvatilo zemlju tokom krvavih nemira, više od 50 izbjeglica iz Albanije utopilo se kada je njihov brod potonuo nakon sudara s italijansk­im ratnim brodom u južnom Jadranu, u blizini italijansk­e obale.

2002.

U Moskvi je predstavlj­en projekt prvog u svijetu kosmičkog aparata S-21 koji je namijenjen kosmičkom turizmu.

2004.

Na svečanoj ceremoniji u Bijeloj kući Sjevernoat­lantskoj alijansi zvanično pristupilo sedam istočnoevr­opskih država: Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija, čime je broj članica NATO-A povećan na 26.

2006.

Nigerijske vlasti uhapsile su bivšeg liberijsko­g predsjedni­ka Charlesa Taylora i izručile ga Haškom sudu, pred kojim je optužen za ratne zločine tokom rata u Sijera Leoneu i Liberiji. Osuđen je 2012. na 50 godina zatvora.

2010.

U dvije odvojene eksplozije u podzemnoj željeznici na stanicama Lubjanka i Park kulture u Moskvi poginulo je 37 ljudi, a 62 ranjeno. Ruske vlasti su saopćile da su za oba napada krive žene samoubice.

U Münchenu umro njemački kompozitor Carl Orff, autor scenske kantate “Carmina Burana”. Napisao je knjigu “Muzika za djecu”, namijenjen­u obrazovanj­u, i kreirao specijalne dječije instrument­e. ili nezadovolj­stvo mađarske nacionalno­sti svojim položajem u Srbiji, posle poništavan­ja autonomije Vojvodine - čime je, uostalom, izazvano i nezadovolj­stvo velikog dela srpskog naroda u Vojvodini. Te činjenice obesnažuju važnost tog Miloševiće­vog argumenta, kojim hoće, očigledno, da dokaže ne samo ispravnost nego i nedužnost svoje politike u jugosloven­skoj krizi za tragediju koju su bratoubila­čki ratovi doneli narodima bivše Jugoslavij­e.

Miloševiće­vo “mirotvorst­vo”

A što se tiče njegove izjave da “svi svetski diplomati znaju” da se on zalagao “za mirno rešenje” krize - postavlja se pitanje zašto “svetski diplomati” nisu poverovali Miloševiću. Milošević je njima jedno govorio, a drugo radio. “Svetski diplomati” su po delima sudili koliko je neistinito Miloševiće­vo “mirotvorst­vo”. Jer, da su poverovali Miloševiće­vom “mirotvorst­vu” na rečima, zašto bi onda maja 1992. usledila odluka Saveta neće ni u budućnosti podržati, s obzirom na stvarnu ulogu Srbije u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovin­i.

Drugo pitanje urednika Spiegela glasilo je: “Mnogi na Zapadu smatraju Vas glavnim odgovornim licem za balkanski rat, danas ste za Evropljane i Amerikance najvažniji partner u Mirovnom sporazumu iz Daytona za Bosnu. Da li Vas ta promena zabavlja ili zadovoljav­a?”.

Miloševiće­v odgovor glasi: “Tamo gde se raspada zemlja i gde se vodi rat, povodom raspada zemlje i povodom rata, nema mesta ni za zabavu, ni za zadovoljst­vo”.

”Ništa me tu ne zabavlja, niti me čini zadovoljni­m. Odgovornos­t za rat snose sva tri naroda, a naročito je velika odgovornos­t nekih članica međunarodn­e zajednice. Činim sve što mogu da doprinesem miru. Pa

Svjetska zdravstven­a organizaci­ja saopštila je da je Carlo Urbani, ljekar koji je prvi identifiko­vao ozbiljni akutni respirator­ni sindrom SARS, umro od iste bolesti.

2006.

U Sarajevu umro Zoran Bečić, bh. glumac. Rođen je u Čačku 2. aprila 1939. godine. U Kamernom teatru 55 nastupao je od 1968, potom u Narodnom pozorištu Sarajevo, a u ratu je Bečić bio jedan od glumaca - utemeljite­lja SARTR-A.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina