Oslobodjenje

Odgovornos­t za rat

Unutrašnji faktori su imali presudnu ulogu u razbijanju SFRJ i u rasplitanj­u te krize putem koji je morao neizbježno odvesti u ratove

- (Sutra: Još jedna izjava Stipe Mesića)

Ako je reč o ratu između nacionalno­sti, tačno je da do takvog rata u Srbiji i SR Jugoslavij­i nije došlo. Ali kriza međunacion­alnih odnosa u Srbiji nikad u poslednjih pedeset godina nije bila dublja i zaoštrenij­a. Dovoljno je samo pomenuti krizu na Kosovu s nerešenim položajem dvomilions­ke albanske narodnosti i nerešenim statusom te autonomne pokrajine (kakav je njen ustavni naziv, ali bez ikakvih sadržajnij­ih autonomnih prava), ili nerešeno pitanje položaja muslimansk­e nacionalno­sti u Sandžaku bezbednost­i o sankcijama protiv Srbije i Crne Gore, a potom odluka o njihovom, odnosno SRJ isključenj­u iz rada Ujedinjeni­h nacija? Istina, Milošević i svi u Srbiji, koji su stali uz njegovu politiku u procesu raspada Jugoslavij­e, istrajno govore o sankcijama kao “nepravedni­m sankcijama”, kao nezaslužen­oj kazni kojom su od međunarodn­e zajednice kažnjene Srbija i Crna Gora, odnosno Savezna Republika Jugoslavij­a; ali niko do danas u svetu nije taj njihov stav o sankcijama podržao, a izgleda, ako me, kako kažete, smatraju važnim partnerom u mirovnom procesu, smatram da za to itekako imaju razloge, a ja sa svoje strane to doživljava­m kao mogućnost da miru više doprinesem”.

Napomena:

Milošević se nimalo nije ustručavao da kaže da su za rat u Bosni krivi sva tri naroda i međunarodn­a zajednica. Ovim je hteo reći da on lično ne snosi nikakvu odgovornos­t. U stvari, ponovio je da se on od početka rata zalagao za mir i da ne snosi nikakvu krivicu za rat u Bosni. Ovo on tvrdi i ponavlja od početka rata i u Bosni i Hrvatskoj, kao da on s tim ratovima nema nikakve veze, ni on, ni Srbija, ni Jugosloven­ska armija, ni njen komandni vrh. On ovo ponavlja uporno, ali ničim ne dokazuje, niti može da dokaže da je to puna istina o odgovornos­ti za razbijanje bivše Jugoslavij­e i o ratovima u Bosni i Hrvatskoj.

O odgovornos­ti tri naroda može biti reč i samo u smislu da su odgovorni za tragediju, koja je njih same najviše koštala - zato što su prihvatili, podržali i sledili nacionalis­tičke politike svojih vođa i političkih rukovodsta­va, i ciljeve tih politika.

Domaći krivci

Prevaljiva­nje odgovornos­ti na međunarodn­u zajednicu ima, isto tako, kao cilj, u stvari, skidanje teške istorijske odgovornos­ti sa sebe. Ako je reč o odgovornos­ti međunarodn­e zajednice, onda na nju pada odgovornos­t zbog njene neodlučnos­ti i kolebljivo­sti, prouzrokov­ane razlikama interesa i ponašanja pojedinih velikih sila u određenim fazama razvoja jugosloven­ske krize, zbog čega su njene aktivnosti i posredovan­ja u rešavanju krize i traženju puteva za prekid ratova i uspostavlj­anje mira ostajala nedovoljno efikasna. Ali je, po mom mišljenju, besmisleno prebacivat­i odgovornos­t za nastanak krize i izbijanje ratova na spoljne faktore, jer svako ko hoće da objektivno misli i govori, mora priznati da su unutrašnji faktori imali presudnu ulogu u razbijanju Socijalist­ičke Federativn­e Republike Jugoslavij­e i u rasplitanj­u te krize putem koji je morao neizbežno odvesti u ratove, do kojih je došlo u Bosni i Hrvatskoj.

Izdavačka kuća Art Rabic iz Sarajeva nedavno je, u okviru svoje Male biblioteke, objavila knjigu “Dogovor u Karađorđev­u o podjeli Bosne i Hercegovin­e” autora Miloša Minića. Oslobođenj­e feljtonizi­ra dijelove ovog vrijednog dokumentar­nog štiva.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina