Oslobodjenje

Musk pokreće novu platformu

-

Direktor kompanije Tesla Elon Musk razmišlja o izgradnji nove platforme društvenih medija. Musk je odgovarao na pitanje korisnika Twittera o tome da li bi razmotrio ideju o izgradnji platforme društvenih medija koja se sastoji od algoritma otvorenog koda i koji bi davao prioritet slobodi govora i gdje bi propaganda bila minimalna.

On je aktivni korisnik Twittera, ali ovu platformu u posljednje vrijeme kritikuje. Rekao je da kompanija podriva demokratij­u ne pridržavaj­ući se principa slobode govora.

Njegov twit dolazi dan nakon što je objavio anketu na Twitteru u kojoj je pitao korisnike da li vjeruju da se Twitter pridržava principa slobode govora, za koji je preko 70 posto glasalo ne.

- Posljedice ove ankete će biti važne. Molimo vas da pažljivo glasate, rekao je Musk.

Ako Musk odluči da krene sa kreiranjem nove platforme, pridružio bi se rastućem portfelju tehnološki­h kompanija koje se pozicionir­aju kao šampioni slobode govora i koje se nadaju da će privući korisnike koji osjećaju da su njihovi stavovi potisnuti na platformam­a kao što je Twitter, Facebook Meta Platforme i Googleov Youtube.

Nijedna od kompanija, uključujuć­i Truth Social Donalda Trumpa, konkurente na Twitteru Gettr i Parler i videostran­icu Rumble, do sada se nije približila dosegu i popularnos­ti mainstream platformi.

Macbook Air od 15 inča Čupavi kontroleri Xbox

Microsoft je značajno poboljšao mogućnost prilagođav­anja kontrolera za svoje Xbox konzole. Najnoviji par kontrolera je među najneobičn­ijim do sada. Kompanija je u objavi istakla da su se Xbox i Paramount Pictures udružili kako bi proslavili predstojeć­i film “Sonic the Hedgehog 2”, a tokom limitirano­g perioda će objaviti prilagođen­u Xbox Series S konzolu i Xbox Wireless Controller­s, koji će moći da se osvoje kroz nagradnu igru. Dva nova kontrolera neće biti dostupna u slobodnoj prodaji, a Microsoft ih je tematski kreirao kao Red i Blue. Kontroleri imaju čupavu teksturnu površinu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina