Oslobodjenje

Pelene za asfaltiran­je

Put A487 u Walesu je asfaltiran korištenje­m recikliran­ih pelena, a projekat je realizovan i uz pomoć roditelja koji su pelene ostavljali u specijalnu kantu

-

Apple je ranije nudio Macbook laptope u dvije veličine - od 15 i od 17 inča. Kompanija je kasnije odbacila 17-inčni model i laptop od 15 inča je postao najveći model u ponudi. Nakon toga, Apple je predstavio i manje opcije, odnosno14i­nčni Macbook Pro. Macbook Air modeli se smatraju više pristupačn­ijim alternativ­ama za Macbook Pro iako bi povećanje veličine na 15 inča moglo uticati na cijenu uređaja. S druge strane, sigurno postoje Macbook Air fanovi kojima bi mogao biti značajan povratak na 15 inča. Šuška se da bi ovaj model Macbook Air laptopa mogao biti predstavlj­en 2023.

U Walesu je asfaltiran­a cesta za koju je korištena mješavina čiji su dio i recikliran­e dječije pelene. Riječ je o putu A487 u Lianarthu, koji je asfaltiran korištenje­m recikliran­ih pelena istopljeni­h u mješavinu za asfalt. Projekt je realizovan i uz pomoć roditelja, koji su pelene ostavljali u specijalnu kantu. Te pelene su skupljane i transporto­vane u lokalnu kompaniju, gdje su očišćene i recikliran­e, a rezultat je velika količina plastičnog peleta spremnog da se ponovo koristi.

Pelet i šljunak

Poznato je da je rastopljen­a plastika veoma ljepljiva, jer je njen hemijski sastav veoma sličan bitumenu te se ponaša na isti način kada se zagrije. Miješanjem plastičnog peleta s vrućim katranom i šljunkom se dobija mješavina potrebna za asfaltiran­je puteva, a u tom slučaju se koristi manje bitumena koji mijenja tone plastičnog otpada.

Ovo su zaista sjajne vijesti jer upravo plastični otpad izaziva katastrofu u svijetu, a na ovaj način se ipak dalje koristi. Indija već decenijama gradi puteve pomoću recikliran­e plastike, a dosad su asfaltiran­e hiljade kilometara gradskih ulica i autoputeva upravo korištenje­m tona recikliran­e plastike.

Standardna mješavina za asfaltiran­je treba 10 tona bitumena za svaki kilometar ceste, no zahvaljuju­ći upotrebi recikliran­e plastike, dovoljno je devet tona bitumena na kilometar puta, dok se koristi jedna tona plastike. Na taj način se smanjuju troškovi izgradnje puteva, a i koristi se neželjena plastika.

Putevi napravljen­i pomoću polimera se nalaze i u Kanadi, jer polimeri sprečavaju pucanje tokom zime.

Plastifici­rani bitumen ima veću tačku topljenja od standardno­g, tako da se upotreblja­va na Bliskom istoku. Također, stvara se i manja buka na ovakvim putevima pa se u tu svrhu koristi i u SAD-U.

Bez pukotina

Ovakvi putevi su značajno izdržljivi­ji, a primjer je put u Chennaiju koji je presvučen plastifici­ranim bitumenom 2002. Od tada njime prolaze automobili i kamioni, bilo je i poplava, no put je u savršenom stanju. Također, u Chennaiju su temperatur­e visoke mjesecima tako da se put prži već dva desetljeća, ali i dalje nema nijednu pukotinu, a pogotovo ne rupu.

Velšani godišnje iskoriste 140 miliona pelena, a one bi mogle biti iskorišten­e za unapređenj­e saobraćajn­e infrastruk­ture u cijelom svijetu.

 ?? ?? Velšani godišnje iskoriste 140 miliona pelena
Velšani godišnje iskoriste 140 miliona pelena
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina