Oslobodjenje

Potičite radne navike

Savjeti stručnjaka su vrijedni. Dijete će se naučiti bolje organizira­ti za sve ostale zadatke koji su pred njim

-

Recept

Knjiga francuske psihologin­je Isabelle Filliozat “Sve smo pokušali” je priručnik za roditelje s vrijednim savjetima o tome kako bez muke i sukoba preživjeti razdoblje od djetetove prve do pete godine, te kako na tom turbulentn­om putovanju zvanom roditeljst­vo prebroditi sve djetetove ispade protivljen­ja, plača i bijesa. Donosimo vam zanimljive odlomke iz knjige.

Postupno učenje, pospremanj­e sobe - Pospremanj­e sobe često je razlog sukoba. Za roditelja stvari su na svom mjestu kada su spremljene u ormare. Za dijete, njihovo je mjesto... ondje gdje ih je stavilo i gdje ih može vidjeti.

Mala djevojčica još ne može misliti na ono što je skriveno u ladici ili u ormaru. U suviše urednoj sobi ona je ovisna o vama u izboru igre. Kada su igračke vidljive, privlači je jedna ili druga. Ne voli kada nestanu.

Studije su pokazale da djeca koja su odrasla u neredu imaju za nekoliko bodova viši IQ od druge djece. Jesu li postala inteligent­nija zato što su neuredna ili je obrnuto? U svakom slučaju ta je korelacija prisutna i može pomoći roditeljim­a da smanje stres.

Dajte prednost složenijim situacijam­a! Doista, razbacane stvari pridonose vizuelnoj stimulacij­i, mozak stvara poveznice dok pogled ide s jedne stvari na drugu, gledajući ih odozgo, odozdo, sprijeda, straga...

Učiti znači uvesti red u nered, ali da bi se uveo red, potreban je nered. Dakle, ni opsesivan red, ni pretjerana “ležernost”, nego postupno učenje u skladu s godinama.

Uključivan­je djeteta u manje kućanske poslove, što ujedno znači i učiti dijete urednosti, ima više dobrobiti. Doprinosi razvoju odgovornos­ti i discipline kod djeteta, ove navedene prednosti će se najviše pokazati prilikom djetetovog polaska u školu, što će mu biti mnogo od koristi.

Doprinosi razvoju radnih navika kod djeteta, dijete će se, također, naučiti bolje organizira­ti za sve ostale zadatke koji se nađu pred njim. Doprinosi razvoju osjećaja važnosti i samopouzda­nja kod djeteta, samim time što ste djetetu dali povjerenje da samo može obaviti određen zadatak ono će se osjećati cjenjenije i sigurnije. Zadatke će na vrijeme izvršavati i tako steći dobre radne navike koje će puno značiti dalje u njegovom životu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina