Oslobodjenje

Kanada nakon 36 godina izborila SP

Kanađani su u posljednjo­j odigranoj utakmici savladali Jamajku rezultatom 4:0 i tako osigurali SP

- J. T.

Fudbaleri Kanade igrat će na Svjetskom prvenstvu poslije 36 godina pošto su pobjedom nad Jamajkom kod kuće 4:0 obezbijedi­li plasman u Katar kolo prije kraja CONCACAF kvalifikac­ija. Kanada zauzima lidersko mjesto sa 28 bodova i matematičk­i je osigurala jednu od prve tri pozicije. Poslije Prvenstva svijeta u Meksiku 1986, Kanađane ćemo gledati i u Kataru. Sasvim zasluženo, s obzirom na to da su u dosadašnji­h 13 mečeva upisali osam trijumfa, četiri remija i samo jedan poraz, uz dominantnu gol-razliku 23:6.

Kanada je povela u 13. minuti golom Cylea Larina, do odlaska na odmor na 2:0 povisio je Tajon Buhanan u 44. minuti, a pobjedu su u završnici dvoboja potvrdili Junior Hoilett (83) te Adrian Marappa koji je u 88. minuti postigao autogol.

Sasvim blizu plasmana u Katar su drugoplasi­rane SAD te treći Meksiko, koji imaju po 25 bodova. Četvrta je Kostarika, koja ima 22 boda. U slučaju istog broja bodova, odlučivat će gol-razlika, a tu Amerikanci i Meksikanci imaju veliku prednost u odnosu na Kostariku.

Kanađani su se pridružili: Kataru, Njemačkoj, Brazilu, Danskoj, Belgiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Španiji, Srbiji, Švicarskoj, Engleskoj, Nizozemsko­j, Argentini, Iranu, Južnoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Japanu, Ekvadoru i Urugvaju. Još tri reprezenta­cije dat će Evropa po okončanju mečeva baraža, a pet iz Afrike bit će poznato danas, kada će pobjednici baraža ovjeriti vizu za Katar.

Ostala su još dva pomenuta mjesta za CONCACAF, a preostala dva učesnika dobit će se poslije play-offa u kojem će snage odmjeriti petoplasir­ana ekipa iz Azije protiv petoplasir­ane ekipe iz južnoameri­čkih kvalifikac­ija i četvrtopla­sirana ekipa iz Sjeverne i Centralne Amerike protiv predstavni­ka Okeanije. A u finalu kvalifikac­ija Okeanije igrat će Solomonska Ostrva i Novi Zeland. Solomonska Ostrva su u svom polufinalu igranom u nedjelju u Dohi svladala Papuu Novu Gvineju sa 3:2, dok je potom Novi Zeland nadigrao Tahiti sa 1:0. Finale je na rasporedu u srijedu.

 ?? / EPA ?? Sjajna igra u kvalifikac­ijama
/ EPA Sjajna igra u kvalifikac­ijama

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina