Oslobodjenje

Bh. juniori na korak od Eura

Na terenu će danas biti još tri naše selekcije: U21, U19 i U17

- J. T. Piše: JASMIN TAJIĆ

nema laganih protivnika, poručio je veznjak Adi Nalić.

U golovima 16:1

Zmajevi su se do sada sa Luksemburg­om sastajali šest puta i ostvarili isto toliko pobjeda. Četiri utakmice su bile kvalifikac­ione, a dvije prijateljs­ke.

Prvi put bilo je to 29. marta 2003. na Bilinom polju u okviru kvalifikac­ija za Euro 2004, a bilo je 2:0. Iste godine 10. septembra na stadionu

Josy Barthel u Luksemburg­u BIH je slavila sa 1:0. Treći meč je bio prijateljs­ki, odigran je u gostima 31. marta 2004., 2:1 za naš tim. U kvalifikac­ijama za Euro 2012. godine 3. septembra 2010. BIH je sa 3:0 savladala Luksemburg u gostima. Na Bilinom polju, u okviru kvalifikac­ija za Euro 2012, BIH je pobijedila sa 5:0. Posljednji odigrani meč bio je prijateljs­ki. U Luksemburg­u su naši 25. marta 2016. slavili sa 3:0.

Italijani su i dalje u šoku nakon poraza od Sjeverne Makedonije zbog kojeg po drugi put zaredom nisu otišli na Mundijal.

Umjesto da igra baraž protiv Portugala, prvak Evrope će igrati prijateljs­ku utakmicu s Turskom. Selektor Roberto Mancini dao je dozvolu šestorici igrača da idu kući, Insigneu, Immobileu, Jorginhu, Verrattiju, Manciniju i Berardiju, a potom još dvojici - Politanu i Florenziju.

Corriere dello Sport je objavio da su razočarani Insigne, Immobile i Jorginho odlučili da više neće igrati za azzurre.

Dybala u Atleticu?

Paulo Dybala definitivn­o će napustiti Juventus nakon završetka sezone kada mu istječe ugovor. Službeno je potvrđeno da Argentinac napušta velikana iz Torina u koji je došao u ljeto 2015. iz Palerma, uz odštetu od 41 milion eura.

Španski Mundo Deportivo piše da je Dybala za novi klub odabrao Atletico Madrid.

- Dybala jako želi raditi sa zemljakom Diegom Simeoneom. Premda trener Atletica traži devetku, a Dybala je povučeni napadač, ne želi propustiti priliku da bez odštete dovede takvu klasu, piše Mundo Deportivo.

Predivno se vratiti

Danski fudbaler Christian

Eriksen u svojoj povratničk­oj utakmici za nacionalnu selekciju postigao je pogodak u porazu od Nizozemske 2:4. Rezultat se činio nebitnim i publici na “Johann Cruyff” Areni u Amsterdamu, gdje je Eriksen počeo profesiona­lnu karijeru igrajući za Ajax.

- Vratiti se ovdje uvijek je predivno, ovdje sam proveo puno prekrasnih godina. Osjetio sam toplu dobrodošli­cu od nizozemski­h navijača. Igrao sam tu tako da me poznaju, ali svejedno je bilo jako emotivno, istakao je Eriksen i dodao:

- Pogotkom se vratiti u međunarodn­i fudbal je nešto savršeno. Radujem se što ću igrati na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Osim seniorske reprezenta­cije, koja igra prijateljs­ki meč protiv Luksemburg­a, danas ćemo na djelu vidjeti još tri fudbalske selekcije BIH.

Mlada reprezenta­cija BIH će gostovati Italiji u susretu 9. kola kvalifikac­ione grupe F za Evropsko prvenstvo. Zmajići ovaj susret dočekuju na trećem mjestu sa 11 bodova, odnosno imaju tri boda manje od Švedske i Italije, ali imaju meč više od Šveđana i dva više od Italijana. Izabranici selektora Slobodan Starčevića su u ovom ciklusu zabilježil­i tri pobjede, ali dvije protiv slabog Luksemburg­a, te jednu protiv Crne Gore. Eventualno­m pobjedom danas, koja bi bila veliko iznenađenj­e, čak i senzacija, BIH bi se uključila u borbu za jedno od prva dva mjesta, ali plasman na Euro bio bi u domenu teorije.

Bh. kadeti će igrati protiv Belgije za drugu poziciju na tabeli, koja na kraju može donijeti plasman na Euro

Italija je veliki favorit u ovom susretu i nju bi pobjeda lansirala na prvo mjesto, gdje objektivno ova selekcija i pripada. No, ako su Starčević i njegovi pomoćnici gledali meč Italije protiv Crne Gore, onda se mogu nadati nekom iznenađenj­u, ako prepišu recept. No, s obzirom na to da se u ovu reprezenta­ciju pozivaju igrači po nekom drugom kriteriju, a ne po kvalitetu ili učinku, onda nas ne bi iznenadilo da danas zaigra jedna drugačija postava. Susret između U21 selekcija Italije i BIH igra se od 17.30 sati.

Najljepša sportska priča u BIH ovih dana je juniorska selekcija, koja je otišla kao autsajder na kvalifikac­ioni turnir u Francusku, a danas joj treba jedan bod protiv domaćina da bi osigurala nastup na Euru. Nakon dva kola BIH jedina ima šest bodova u grupi, slijede Francuska i Češka sa po tri boda, a Švedska je bez bodova. Naš tim je u prva dva kola pobijedio Češku i Švedsku, pa će mu biti dovoljno da danas odigra neriješeno protiv domaćina. Kako je selektor Ivica Barbarić posložio bh. tim, sigurno je da se imamo pravo nadati dobrom rezultatu, te na kraju plasmanu na Evropsko prvenstvo. Susret između juniora Francuske i BIH igra se od 15 sati, a u isto vrijeme sastaju se Švedska i Češka.

Danas će na teren i bh. kadeti, koji će igrati protiv Belgije za drugu poziciju na tabeli, koja na kraju može donijeti plasman na Euro. Izabranici selektora Nermina Šabića su u prvom susretu poraženi od Španije, a potom su pobijedili Estoniju. Protiv Belgije im igra samo pobjeda, jer Belgijanci imaju bolju gol-razliku.

 ?? ?? Izabranici­ma Ivice Barbarića potreban je bod protiv Francuske
Izabranici­ma Ivice Barbarića potreban je bod protiv Francuske
 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Smail Prevljak: Vjerujemo u trijumf
/ MUHAMED TUNOVIĆ Smail Prevljak: Vjerujemo u trijumf
 ?? ?? Slobodan Starčević: Mladi tim gostuje Italiji
Slobodan Starčević: Mladi tim gostuje Italiji
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina