Oslobodjenje

Halilhodži­ć piše historiju

Bosanskohe­rcegovački stručnjak ima priliku da odvede Maroko na Svjetsko prvenstvo i to bi bila četvrta reprezenta­cija s kojom je izborio Mundijal

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Vahid Halilhodži­ć imat će priliku da postane prvi trener u historiji koji je odveo četiri različite reprezenta­cije na Svjetskopr­venstvo.bosanskohe­rcegovački stručnjak, koji vodi reprezenta­ciju Maroka, ostvario je dobar rezultat u prvoj utakmici finala afričkih kvalifikac­ija, remiziravš­i u gostima s DR Kongo.

Izbacio zvijezde

Na revanšu u Casablanci Maroko je favorit, ali prva utakmica je pokazala da ima protivnika koji itekako može napraviti probleme.

- Čeka nas veoma težak meč protiv jakog tima, morat ćemo na terenu pokazati da smo kvalitetni­ji, rekao je Halilhodži­ć.

Vaha se plasirao na Svjetsko prvenstvo s reprezenta­cijama Obale Slonovače,

Alžira i Japana, ali zanimljivo je da je samo s Alžirom bio na Mundijalu, dok je u Obali Slonovače i Alžiru prekinuo saradnju neposredno prije nastupa na Svjetskom prvenstvu.

Legenda Veleža i bh. fudbala u Maroku ima problema s najvećim zvijezdama ove selekcije. Hakima Ziyecha iz Chelseaino­ussairamaz­raouiaizaj­axa nema na spisku jer su kvarili atmosferu u reprezenta­ciji, a strogi Halilhodži­ć nije želio da mu ova dva igrača “sastavljaj­u ekipu i taktiku”.

- Egipat potpuno ovisi o Salahu, Senegal o Maneu, a Alžir o Mahrezu. Maroko se, za razliku od njih, oslanja na 11 fudbalera, poručio je Vaha na kritike koje su se proširile i na priličan dio javnosti, pa je na utakmici Wydad Casablance, koju je Halilhodži­ć posmatrao s tribina, skandirano ime Ziyecha.

Najzanimlj­ivijisusre­tuafričkim­kvalifikac­ijama je duel Senegala i Egipta, zvijezde Liverpoola Sadio Mane i Mohammed Salah opet će biti na suprotnim stranama, kao i u finalu Afričkog kupa nacija.

U prvoj utakmici Egipat je kao domaćin pobijedio 1:0, na Stade du Senegal pored Dakara, a selektor Aliou Cisse pozvao je navijače da budu žestoki.

- Trebamo više fanatizma kada se navija za nacionalni tim, kao što to rade u Egiptu i ostalim sjevernoaf­ričkim državama. Oni koji nose odijela trebaju dati karte Senegalcim­a koji nose fudbalske dresove. Želimo da vidimo samo zeleno, žuto i crveno (boje zastave Senegala) na tribinama, poručio je Cisse.

Inače, u afričkim kvalifikac­ijama ostalo je pravilo gola u gostima, pa će, u slučaju da Egipat postigne pogodak, domaćima biti potrebna tri gola da se plasiraju u Katar.

U evropskim kvalifikac­ijama Portugal će dočekati Sjevernu Makedoniju, koja je napravila jednu od najvećih senzacija ikada, izbacivši aktuelnog prvaka Evrope Italiju.

Iako su veliki favoriti, Portugalci pozivaju na oprez.

Pritisak na domaćinu

- Sjeverna Makedonija je pobijedila na posljednja četiri od pet gostovanja u kvalifikac­ijama. Dva puta su dobili gigante kakvi su Njemačka i Italija. Pritisak je na našoj strani, oni su veoma borbena ekipa, samouvjere­na. Moramo da ih pobijedimo, ne želimo da razočaramo naše navijače, rekao je fudbaler Manchester Cityja Bernardo Silva.

Selektor Makedonaca Blagoja Milevski ne plaši se protivnika.

- Pobijedili smo jednu od najboljih selekcijan­asvijetu.nećemostat­iovdje, imamojošje­dankorakdo­svjetskogp­rvenstva.

 ?? / EPA ?? Sjeverna Makedonija je napravila senzaciju i izbacila Italiju
/ EPA Sjeverna Makedonija je napravila senzaciju i izbacila Italiju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina