Oslobodjenje

Tea Kovačević briljira u tenisu

Jedna od najboljih mladih teniserki na svijetu slavila je na turniru I kategorije Tennis Europe, ostvarivši pet pobjeda

- J. T.

Naša šampionka Tea Kovačević osvojila je teniski turnir Tennis Europe l kategorije U12 “Slavoj Greblo”. U finalu naša mlada teniserka je deklasiral­a prvakinju Slovačke Viktoriju Novakovu sa 6:2, 6:2. Tokom čitavog finalnog meča Tea je apsolutno kontrolisa­la igru i rezultat i odigrala onoliko koliko joj je bilo potrebno za trijumf i novi pobjedničk­i pehar u svojim vitrinama. Zašto je ova pobjeda važna za bh. sport?

Tea je ovim naslovom ponovo ispisala historiju evropskog juniorskog sporta, postavši prva bh. teniserka kojoj je pošlo za rukom da osvoji turnir prve kategorije u Tennis Europe. Jedini sličan uspjeh ostvarila je naša Nefisa Berberović 2011. osvojivši turnir druge, ali i treće kategorije. Tea je prva juniorka u ženskoj konkurenci­ji iz BIH, U12 kategorije, koja je, u dugogodišn­joj historiji Tennis Europe turnira, uspjela osvojiti, za državljane BIH, dosad nedostižnu prvu kategoriju.

Zašto je prva kategorija Tennis Europe toliko zahtjevna u juniorskom tenisu? Za pobjednike TE I kategorije krovni evropski savez tenisa ima niz posebnih beneficija i na te turnire savezi skoro svih naprednih “teniskih zemalja” organizova­no dolaze sa svojim najjačim predstavni­cima. Decenijama unazad teniserke U12 iz BIH, na ovako jakim turnirima nisu pravile ništa što bi izazivalo pažnju i divljenje javnosti, jer prosto nivo tenisa u BIH je godinama unazad bio među najlošijim­a u Evropi. Tako je Tea još jednom postavila standarde i pokazala da je jedna od najtalento­vanijih teniserki svijeta.

Na pomenutom turniru pred Teom su oružje položile: Šveđanka Viktoria Lacki (6:4, 6:0), Italijanka Sofia Cadar (6:1:6:1), Hrvatica Marta Džanić (6:4, 6:0), potom u polufinalu Rumunka Andrea Olariu (7:5, 2:6; 6:1), te u finalu Slovakinja Viktoria Novakova (6:4, 6:2).

 ?? ?? Tea i njen otac i trener Marko Kovačević
Tea i njen otac i trener Marko Kovačević

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina