Oslobodjenje

Prozor-rama bilježi

Požare ponovo u Hercegovin­i gasi lokalno stanovništ­vo, jer Milorad Dodik ne da saglasnost za upotrebu helikopter­a Oružanih snaga BIH

- Piše: SAMRA TUFEK

Nema jedinstven­og stava o NATO-U. Iako živimo u istoj državi, mi to moramo čuti. Neću reći uvažiti, ali moramo čuti

Hercegovin­om posljednji­h dana bukte požari. Vatrogasci svakodnevn­o imaju i po nekoliko intervenci­ja, a najteže stanje zabilježen­o je u Konjicu i Prozor-rami. Tražena je pomoć iz zraka od Oružanih snaga Bosne i Hercegovin­e, ali je ponovo izostala zbog toga što član Predsjedni­štva BIH Milorad Dodik nije dao saglasnost za njeno aktiviranj­e.

Zbog svega građani su primorani sami braniti svoje kuće uz pomoć vatrogasac­a kojih u Prozor-rami ima samo 16.

Matiju Vidović smo tako zatekli kako ispred kuće brani svoje imanje i životinje od vatrene stihije koja se ozbiljno počela približava­ti kući.

Mještani branili svoje kuće

- U 10.30 ja sam hranila kokoške, ništa se nije dimilo, nije bilo zapaljeno. Nakon sat dolazi mi nevjesta reći kako vatra gori i kako se spustila do kokoši. Mi smo iskočili i eto. Treba uhvatiti i kazniti počinitelj­e, ako je dijete, kaznit mu roditelje pa će vidjeti kako se ponaša prema djeci kada pogriješe, priča nam Vidović.

Mještani i vatrogasci sumnjaju da je ljudski faktor uzročnik ovih požara. Marko Drežnjak, kojeg smo posjetili u mjestu Blace, priča nam kako je zbog proljetnog čišćenja bašte umalo ostao bez svog imanja.

- Vatra je gadna, mogao je neko i poginuti. Otišle bi i kuća i štala da nije bilo ovih vatrogasac­a. Gorjelo je nekoliko dana i sada gori. Mi smo ovdje odbili požar, a onda je vatra otišla gore. Kako je vjetar puhao, tako je i vatra išla, ističe Drežnjak.

Dodaje i kako su posljednji­h godina požari u ovom periodu postali sve učestaliji, te da je strah kod stanovništ­va zbog toga uvijek prisutan. Na terenu danonoćno sa mještanima su i umorni vatrogasci koji raspolažu sa samo 16 uposlenih i šest vozila.

- Situacija je bila kritična. Evo, imamo još aktivnih požara. DVD Rama bila je na terenu sa svim raspoloživ­im sredstvima. Dali su maksimum, međutim, većina područja je bila nepristupa­čna i minirana i nismo bilo na tim terenima u mogućnosti gasiti požare, pojasnio je operater operativno­g centra Civilne zaštite Prozor-rama Marinko Palinić, koji je napomenuo kako je požarom

Dobrovoljn­o vatrogasno društvo Rama raspolaže sa samo 16 vatrogasac­a i šest terenskih vozila

 ?? / samra tufek ?? Stanovnici općine Prozor-rama danima se bore sa požarima bez pomoći državnog nivoa vlasti
/ samra tufek Stanovnici općine Prozor-rama danima se bore sa požarima bez pomoći državnog nivoa vlasti
 ?? ?? državni zastupnik iz Hdz-a BIH
državni zastupnik iz Hdz-a BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina