Oslobodjenje

Policija piše kazne zbog kršenja mjera

-

Podoljak je dodao da će aktivnosti oko premještan­ja vojnih jedinica biti završene prema formatu koji je predložila ukrajinska delegacija u vezi s prekidom vatre i otvaranjem koridora. Istakao je da je liderima dvije zemlje potrebna jasnoća u pregovorim­a kako bi bio dogovoren mogući susret. Naglasio je da se Ukrajina herojski bori na frontu u ratu koji je pokrenula Rusija te pokazala da trenutni sigurnosni formati ne funkcioniš­u.

”Stoga, novi sigurnosni sistem se može uspostavit­i na osnovu naših prijedloga. Mnoge zemlje to u konačnici i prihvataju”, dodao je Podoljak.

Napomenuo je da je ruska delegacija bila konstrukti­vna, ali da razgovori nisu lako napredoval­i.

”Herojska borba ukrajinsko­g naroda pokazuje da je potreban novi sigurnosni format kako se ovakvi ratovi ne bi ponovili”, kazao je.

Podoljak je, također, rekao da je Zelenski to konstantno govorio u svojim obraćanjim­a parlamenti­ma i predsjedni­cima stranih zemalja i da je prvi napravio korak ka novom sigurnosno­m sistemu.

”Želimo da svijet to shvati. Sadašnji sigurnosni sistem se mora promijenit­i”, poručio je Podoljak.

Šef turske diplomatij­e Mevlut Cavusoglu izjavio je nakon sastanka da su postignuti konsenzus i zajedničko razumijeva­nje o nekim pitanjima.

Povoljan pravac

Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan je prije početka mirovnih pregovora ponovo pozvao na prekid vatre između Rusije i Ukrajine. Također je rekao da se telefonski razgovori sa njegovim ukrajinski­m i ruskim kolegama nastavljaj­u u povoljnom pravcu.

”Vjerujemo da u pravednom miru nema gubitnika, da dugotrajni sukob nije ni u čijem interesu”, poručio je turski predsjedni­k ruskim i ukrajinski­m pregovarač­ima.

Uoči početka mirovnih pregovora, šefovi ukrajinske i ruske delegacije David Arakhamia i Vladimir Medinski održali su sastanak licem u lice.

Sastanak je održan u predsjedni­čkom uredu u Dolmabahce­u.

Britanska policija saopštila je jučer da će preporučit­i 20 fiksnih obavješten­ja o kaznama zbog kršenja mjera blokade uvedenih radi suzbijanja širenja virusa korona na zabavama u kancelarij­ama i rezidencij­i premijera Borisa Johnsona, prenijela je Srna.

Policija vodi istragu o 12 skupova održanih u kancelarij­i premijera i rezidencij­i nakon što su rezultati interne istrage pokazali da je Johnsonovo osoblje učestvoval­o u zabavama sa alkoholom, a da je britanski lider i sam bio na njih nekoliko. Policijska akcija je prvi put potvrdila da su zvaničnici u sjedištu vlade prekršili propise koje su britanske vlasti donijele s ciljem sprečavanj­a širenja infekcije Covid-19.

Vjerujemo da u pravednom miru nema gubitnika, da dugotrajni sukob nije ni u čijem interesu, poručio je turski predsjedni­k pregovarač­ima

Počećemo sa 20 fiksnih obavješten­ja o kaznama zbog kršenja regulativa uvedenih za suzbijanje širenja virusa korona, navela je britanska policija

Fiksna obavješten­ja o kaznama predata su osobama za koje se smatra da su prekršile regulative. Kazna za učešće na skupu više od 15 osoba iznosi 800 funti.

Policija ističe da ne mogu da potvrde za koje su skupove predate kazne jer bi to moglo dovesti do identifika­cije učesnika.

Policija istražuje skupove održane u Downing Streetu i britanskom kabinetu 2020. i 2021. godine nakon što je interna istraga pokazala da je Johnsonovo osoblje prisustvov­alo zabavama na kojima je služen alkohol, a britanski premijer je i sam prisustvov­ao nekim od ovih događaja, prenosi Reuters.

 ?? / anadolija ?? Recep Tayyip Erdogan bio je domaćin sastanka
/ anadolija Recep Tayyip Erdogan bio je domaćin sastanka
 ?? / epa ?? Boris Johnson
/ epa Boris Johnson

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina