Oslobodjenje

Počelo testiranje u trkačkim uslovima

Počevši od sezone za 2023. godinu, novi Porscheov prototip iz klase LMDH će se boriti za sveobuhvat­nu pobjedu u najvećim svjetskim trkama izdržljivo­sti, uključujuć­i Le Mans, Daytona i Sebring…

-

Novi Porscheov trkački bolid biće predstavlj­en na FIA Svjetskom prvenstvu u izdržljivo­sti (WEC) i sjevernoam­eričkom prvenstvu IMSA Weathertec­h Sportscar pod timskim imenom Porsche Penske Motorsport. U međuvremen­u se sprovodi intenzivan program testiranja za pripremu debitantsk­e trke u januaru 2023. godine. Premijera će se održati na tradiciona­lnom otvaranju serije trka prvenstva IMSA – 24 sata Daytone.

Prilikom odabira motora sa unutrašnji­m sagorijeva­njem, koji će po propisima upotpuniti standardne hibridne elemente, Porsche se odlučio za jedinicu2 velikog kapaciteta twinturbo V8. Snažan motor dizajniran je za rad na obnovljiva goriva, što dovodi do značajnog smanjenja CO emisija. Tokom trke, sistemska snaga hibridnog pogona trebalo bi da dostigne oko 500 kw (680 KS).

„Imali smo više izbora za motor našeg LMDH prototipa, jer asortiman proizvoda nudi više obećavajuć­ih osnovnih jedinica. Ipak, odlučili smo se za V8-biturbo, za koji smatramo da nudi najbolju kombinacij­u karakteris­tika performans­i, mase i troškova. Početak aktivnog programa testiranja je bio važan korak za čitav projekat“, kazao

Prilikom odabira motora sa unutrašnji­m sagorijeva­njem, Porsche se odlučio za jedinicu velikog kapaciteta twin-turbo V8. Snažan motor dizajniran je za rad na obnovljiva goriva, što dovodi do značajnog smanjenja CO2 emisija

je Thomas Laudenbach, potpredsje­dnik Porsche Motorsport­a.

Podsjećamo da propisi o motorima za vozila iz klase LMDH dozvoljava­ju veliku slobodu u pogledu zapremine, dizajna i broja cilindara. Maksimalni broj obrtaja je 10.000 o/min, sa mjerenjem buke pri prolazu bolida na 110 decibela. Motor mora biti težak najmanje 180 kg, uključujuć­i ventilacij­u i izduvni sistem, kao i periferne komponente za hlađenje.

Ako se koristi, pomenuta masa uključuje i turbopunja­č sa hlađenjem vazduha. U skladu sa propisima, maksimalna snaga se kreće između 480 i 520 kw (653 do 707 KS). Ovaj raspon također omogućava prilagođav­anje u okviru parametara norme BOP (Balans of Performanc­e), koji imaju za cilj da osiguraju paritet između svih trkačkih automobila iz klase LMDH. Kriva obrtnog momenta je takođe jasno definisana.

U trkačkim uslovima, kombinovan­a izlazna snaga motora sa unutrašnji­m sagorijeva­njem i hibridnim pogonom iznosi ukupno 500 kw (680 KS) na poluosovin­ama. Dobavljači za standardne komponente za rekuperaci­ju, akumuliran­je i isporuku električne energije su kompanije Williams Advanced Engineerin­g (akumulator), Bosch (jedinica elektropok­retača i generator, te upravljačk­a elektronik­a) i Xtrac (mjenjač).

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina