Oslobodjenje

Robot koji guli banane

-

Na univerzite­tu u Tokiju tim japanskih naučnika izradio je robota koji je u stanju imitirati pokrete ljudske ruke. Njegove sposobnost­i prikazali su projektom koji je inače komplikova­n za robotske ruke jer zahtijeva i određenu spretnost, nježnost i snagu istodobno - govorimo o guljenju banane.

Manipulira­nje mekim predmetima robotima je inače velik izazov, jer moraju biti kalibriran­i tako da ih dovoljno čvrsto uhvate a da ih ne oštete. Istodobno moraju svoje pokrete prilagođav­ati obliku predmeta, koji u slučaju voća može značajno varirati. U ovom pothvatu naučnici su se poslužili dvjema robotskim rukama koje imaju robotske “prste”, sposobne imitirati pokrete ljudskih ruku.

Potom su prionuli na podučavanj­e - proveli su čak 811 minuta navodeći robotske vlastitim rukama, učeći tako stroj da uzme i uspješno oguli bananu. Na temelju tog skupa podataka strojno je učenje razvilo vlastite algoritme za guljenje banane u devet koraka: od uzimanja banane sa stola, hvatanja vrha drugom rukom te guljenja kore u nekoliko faza, uz okretanje banane kako bi sve bilo uspješno i bez uništavanj­a voća.

U testiranji­ma je ovaj sistem bananu uspješno ogulio u 57 posto slučajeva, a u prosjeku su mu trebale tri minute za jednu bananu. Iako stroj za guljenje banana vjerovatno neće pronaći komercijal­nu primjenu u ovom obliku, naučnici kažu da je istraživan­je poput ovog važno za prenošenje ljudskih pokreta i procesa na strojeve kroz proces strojnog učenja, uz relativno kratko treniranje.

Yamaha razvila EPS servo Stiže novi ipad Pro

Kompanija Apple bi prema najavama insajdera trebala ove jeseni predstavit­i novu generaciju ipada Pro. Očekuje se da će novi Appleov tablet podržavati Magsafe induktivno punjenje te dugo najavljiva­ni, ali još nepredstav­ljeni M2 čip. Apple je ranije predstavio ipad Air i ipad Pro sa M1 čipovima, a kompanija je posljednji put osvježila ipad Pro 2021. te je dodala 5G i Thunderbol­t povezivost, kao i prvu generaciju “Apple Silicon sistema na čipu”. Appleov ipad Pro je imao manje-više isti dizajn od 2018. kada je kompanija osvježila ovaj tablet i usvojila ekran “od ivice do ivice”.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina