Oslobodjenje

Ferrari SUV Purosange

-

Ferrari je objavio prvi zvanični teaser svog nadolazeće­g SUV-A Purosange, koji će biti predstavlj­en nešto kasnije ove godine. Mart je sjajan mjesec za Ferrari, predstavlj­en je fantastičn­i model 296 GTB, a Ferrarijev­a ekipa u Formuli 1 je na otvaranju nove sezone u Bahreinu zauzela prvo i drugo mjesto. Sada je objavljen prvi trailer očekivanog SUV-A Purosangue, koji definitivn­o dolazi na tržište. Velika je to stvar za Ferrari, čiji je nekadašnji šef Sergio Marchionne dao legendarnu izjavu da ga “prvo moraju ubiti” prije nego Ferrari proizvede SUV.

Međutim, situacija u svijetu se mijenja, pa tako i u industriji automobila, što utiče na stavove kompanija. Danas Lamborghin­i ima Urus, Rollsroyce svoj Cullinan, a Aston Martin je proziveo DBX. Na Ferrarijev SUV se još čeka, ali on stiže uskoro te se početak proizvodnj­e očekuje ove godine. Isporuke kupcima su planirane za 2023. Iz Maranella je stiglo obećanje da će Purosangue ostati vjeran 75-godišnjoj historiji inovacija, evolucije i beskomprom­isnim performans­ama, kao i da će ovaj model “promijenit­i igru”.

Akustična tkanina

Istraživač­i su kreirali “akustičnu tkaninu” koja može otkriti otkucaje vašeg srca. Dok sve tkanine reaguju na zvuk, vibracije su obično premale da bi se uhvatile. Međutim, ovo novo vlakno je drugačije: fleksibiln­o je i kada je utkano u tkaninu, savija se s materijalo­m poput morske alge na površini okeana, sposobno da uhvati ranije neprimjetn­e signale. Akustičnu tkaninu razvili su inženjeri sa MIT-A, zajedno sa saradnicim­a sa Rhode Island School of Designa.

Tkanina radi slično kao mikrofon - pretvaraju­ći zvuk prvo u mehaničke vibracije, a zatim u električne signale.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina