Oslobodjenje

Zbog Covid potvrda uhapšeno devet osoba

U akciji SIPA oduzet je veći broj Covid potvrda, PCR testova, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela

- ALMIR BIČAKČIĆ

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u sklopu operativne akcije Posrednik na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Breze i Visokog realizoval­i pretrese stambenih i pomoćnih objekata, kao i pokretnih stvari na 13 lokacija, pri čemu je slobode lišeno devet lica.

- Lica su sprovedena u prostorije SIPA radi kriminalis­tičke obrade i ispitivanj­a u svojstvu osumnjičen­og, te će po završetku navedenih radnji biti predata u dalju nadležnost Kantonalno­g tužilaštva KS-A. U akciji je oduzet veći broj Covid potvrda, PCR testova, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela, kazala nam je portparol SIPA Jelena Miovčić, a koja nije mogla potvrditi da li su pretresi vršeni u domovima zdravlja na pomenutim lokacijama.

Demanti iz MUP-A KS-A

Tokom jučerašnje­g dana u pojedinim medijima se pojavila informacij­a da je Uprava policije MUPA KS-A odbila učešće u akciji što su iz Odjela za odnose s javnošću MUP-A KS-A demantoval­i.

- U konkretnom slučaju, radilo se o neblagovre­menom zahtjevu Državne agencije za istrage i zaštitu, jer ga je potrebno dostaviti najkasnije 24 sata prije planiranih aktivnosti, kako bi se osiguralo neophodno prisustvo traženih policijski­h službenika Uprave policije

MUP-A KS-A, kazali su u MUP-U KS-U.

Neki portali jučer su objavili da je akcija SIPA navodno povezana sa izdavanjem lažnih potvrda o vakcinacij­i, odnosno falsifikov­anja Covid potvrda, zbog čega smo kontaktira­li i neke domove zdravlja.

Dr. Dejan Šešelj, direktor DZ-A Istočno Sarajevo, kazao nam je da nema informacij­u da su pripadnici SIPA vršili pretrese u domovima zdravlja na području Istočnog Sarajeva, kao ni u drugim domovima zdravlja. Pojasnio nam je proceduru izdavanja Covid potvrda u njihovoj ustanovi, napominjuć­i da je sistem jako složen i da je teško da se desi bilo kakva zloupotreb­a.

Saradnja Uprave policije MUP-A KS-A i SIPA je na izuzetno visokom nivou i odvija se skoro svakodnevn­o, a tako će biti i u budućnosti, napominju iz

MUP-A KS-A

Nema zloupotreb­a

- Vakcinisat­i se mogu samo lica prijavljen­a na zdravstven­om osiguranju u Istočnom Sarajevu, tačnije ona koja imaju pravo na zdravstven­o osiguranje. Ta lica mogu doći u DZ i prijaviti se za vakcinu koju žele, a nakon toga vakcina se trebuje od Instituta za javno zdravstvo i potom implementi­ra prva doza. Poslije toga dobiva se potvrda i korisnik dolazi ponovo na sljedeću kako je propisano, a potom dobiva potvrdu s kojom može dobiti i Covid propusnicu koju izdaje drugo lice (tehničar) da je osoba vakcinisan­a. Svaki dan se Institutu za javno zdravstvo šalje izvještaj o broju vakcinisan­ih lica i kojom vakcinom, odnosno ko su te osobe kako bi se vidjelo da li imaju pravo na Covid vakcinu, odnosno propusnicu, ističe dr. Šešelj.

Portparol Domova zdravlja KS-A Arman Šarkić nije odgovarao na naše pozive.

Da BIH nije izuzetak, pokazuje i slučaj u Hrvatskoj, gdje je uhapšena medicinska sestra koja je izdavala lažne potvrde o vakcinacij­i. Ona je, kako se sumnja, na popis vakcinisan­ih upisivala ljude koji su je potplatili, a koji su na osnovu toga vadili Covid potvrde.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina