Oslobodjenje

Avnjenog Sjevernodo­njecka

Uzeo sam torbu. Larisa je bila kod sina Demira u Harkovu. Našli smo se nakon 14 dana u Dnjepropet­rovsku i krenuli sve troje za Poljsku, kaže Suvad Tutnjić

- MIRZA DAJIĆ

Larisa i Suvad ispričali su nam kako su se uspjeli spasiti iz Sjevernodo­njecka, grada koji je potpuno uništen u napadima ruske vojske. Rekli su da veliku zahvalnost duguju Zehridu i Oleni, koji su im ostavili automobil u Dnjipru, a kojim su se uspjeli prebaciti za BIH, do Žepča, gdje žive kod Suvadovog brata.

- Došli smo u BIH, ljudi su nas prihvatili. Počeli smo rješavati dokumente. Nadamo se da će se to brzo riješiti, priča Suvad, koji je u Ukrajini živio više od 30 godina.

Nekoliko mjeseci prije početka rata u BIH, kaže, otišao je u Ukrajinu

na radni zadatak. Radio je tada za zeničku Stolariju. Planirao je ostati tri mjeseca, ali je ubrzo počeo rat u BIH, pa nije mogao nazad. Pet godina poslije se vratio u BIH, a potom ponovo otišao u Ukrajinu, gdje se oženio i izgradio porodicu i život.

- Tamo su ostali Larisini roditelji, brat, pomjerili su se iz tog grada. Čujemo se Viberom sa prijatelji­ma koji su ostali u Sjevernodo­njecku, koji ne mogu izaći. Tamo je katastrofa. Tamo nije rat, tamo se vrši genocid, govori Tutnjić.

Larisa ističe da pucaju iz artiljerij­skog oružja po stambenim zgradama, bolnicama i obdaništim­a. Dobijaju fotografij­e i videa, šokirani su time što se događa.

- Sve smo ostavili u Sjevernodo­njecku. Dva stana smo imali. Novi auto mi je ostao u garaži. Uzeo sam jednu torbu od deset kilograma i krenuo. Larisa je bila kod sina Demira u Harkovu. Sedam dana su bili u skloništu. Izašli su sa ranjenicim­a, uz pomoć volontera i sastali smo se u Dnjipropet­rovsku nakon 14 dana. Zehrid nam je valjao. Rekao je da odem do njegove kuće u Dnjipar i uzmem automobil njegove žene Olene. Poslušao sam ga. Nakon tri dana putovanja uspjeli smo se izvući u Poljsku. Tamo sam ostavio 26-godišnjeg sina koji ima pasoš BIH, pa je mogao napustiti zemlju. Firma za koju radi preselila je u Poljsku, a Larisa i ja smo krenuli za Bosnu, govori Tutnjić.

Život uz liniju

Larisa nam kaže kako je 24. februara u jutarnjim satima počeo haos.

- Harkov su napali nešto ranije, u 4 sata ujutro, pa sam se telefonom javila Suvadu. On me sa čuđenjem pitao: Kakav rat? Niko nije vjerovao da se ovakvo nešto može desiti, naglašava Larisa.

Godine 2014. uspostavlj­ena je linija 40 kilometara od Sjevernodo­njecka. Nisu, kažu, imali nikakvih problema do sada. Živjelo se normalno, do 24. februara i ruske invazije.

Čović kod Plenkovića

Predsjedat­elj Doma naroda PSBIH Dragan Čović sastao se jučer u Banskim dvorima s predsjedni­kom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkoviće­m. Razgovaral­i su o stanju u regiji, aktualnoj situaciji u BIH kao i važnosti usvajanja Strateškog kompasa EU i zaključaka Evropskog vijeća o BIH nakon rasprave na inicijativ­u Hrvatske, priopćeno je iz HDZ-A BIH. Čović i Plenković su relevantne dokumente usvojene na razini EU ocijenili važnim političkim porukama kojima je, kako se ističe, potvrđeno ustavno uređenje BIH uz ravnopravn­ost tri konstituti­vna naroda.

Larisini roditelji i brat ostali su u Ukrajini. Šalju nam slike, Rusi artiljerij­om gađaju stambene zgrade i bolnice

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina