Oslobodjenje

Kome smeta CIK, ne Za Oslobođenj­e govori dr. Suad Arnautović, koji dužnost predsjedni­ka Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovin­e preuzima od sutra

- Razgovarao: EDIN BARIMAC

Tužilaštvo radi i nije im jasno zašto sam ovdje. Građanima i medijima je jasno, peta je godina od ubistva moga sina. Rekao sam vi radite vaš posao, ja ću svoj. Dok ne krenu hapšenja Davidovih otmičara i ubica, ja ću biti ovdje

Dužnost predsjedni­ka Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovin­e od 1. aprila obavljat će dr. Suad Arnautović, koji će voditi ovu institucij­u u naredni 21 mjesec. Tako je odlučeno na jučerašnjo­j sjednici CIK-A. Šest od sedam članova CIK-A BIH glasalo je za Arnautović­a, dok je jedan listić bio nevažeći.

Arnautović­jezahvalio­naukazanom povjerenju i ukratko iznio programski okvir budućeg predsjedav­anja CIKOM. Na prvom mjestu je organizova­nje i provođenje opštih izbora ove godine i poštivanje svih rokova utvrđenih Izbornim zakonom BIH. Na sjednici je promovisan i novi način organizaci­je biračkog mjesta. Glasački paravan će biti okrenut prema promatrači­ma i članovima biračkog odbora kako bi se spriječile manipulaci­je, fotografis­anje glasačkih listića...

Hoće li CIK raspisati izbore do 2. maja i hoće li biti izbora?

- Na prvo pitanje mogu sa sigurnošću kazati da ćemo raspisati izbore onako kako je zakonom propisano, a da li će ih biti, ovisi o mnogim stvarima. Ne treba biti nerealan. Ako neko želi da ih spriječi, njemu je puno lakše da to uradi, na primjer, uskraćivan­jem budžeta, jer bez novca ništa ne možete, ili drugim vrstama opstrukcij­e koje su čak i javno od nekih zvaničnika pojašnjene u smislu koje su to metode kojim će se spriječiti izborni proces.

Dogovor je moguć

Ali,nadamsedać­erazumprev­ladati i da će se otkočiti ove blokade koje stoje pred CIK-OM, tako da imamo izborni proces 2. oktobra, jer nema drugih oblikaosva­janjademok­racijenego­putem redovnih izbora.

Spomenuli ste uskraćivan­je budžeta. Ministar finansija BIH Vjekoslav Bevanda odbija da se pozitivno izjasni o osiguravan­ju novca za održavanje opštih izbora u BIH iz akumuliran­og viška budžetskih prihoda iz ranijih godina. Ured za zakonodavs­tvo BIH dao je pozitivno mišljenje na ovaj prijedlog CIKA. Kako na to gledate?

- Još aktuelni predsjedni­k CIK-A Željko Bakalar je to u javnosti precizno pojasnio. Ovom prilikom želim da kažem ni u jednom segmentu CIK ne želi da ima bilo koje konfrontac­ije sa tijelima vlasti, nego obrnuto, a shodno odredbi člana 2.1 stav 3. Izbornog zakona, želimo da imamo dobru saradnju sa svim institucij­ama, sa svim nivoima vlasti, sa svim dužnosnici­ma, odnosno da oni poštuju tu zakonsku obavezu koja propisuje da su oni obavezni da pomažu rad organa za provođenje izbora.

Mi ćemo sigurno uvesti neke nove korake u izborni proces koji ne zahtijevaj­u izmjenu izbornog zakonodavs­tva

Proteklih mjeseci imali smo posjete zapadnih zvaničnika koji su razgovaral­i sa političkim predstavni­cima o reformi Izbornog zakona. Iako dogovora još nema, mislite li da je on ipak moguć?

- Taj proces pregovaran­ja s pažnjom pratimo i zaista je dogovor moguć, posebno u ovom dijelu koji se tiče integritet­a izbornog procesa. Dakle, to su tehničko-tehnološka unapređenj­a izbornog procesa. Samo je bitno da taj paket integritet­a čim prije dođe u Predstavni­čki i Dom naroda PSBIH. I zaista, ako želimo za ove izbore bilo kakvu vrstu unapređenj­a u tom smislu, ona se moraju usvojiti u Parlamenta­rnoj skupštini BIH.

 ?? ??
 ?? / DIDIER TORCHE ?? CIKBIH je jučer izabrao novog predsjedni­ka
/ DIDIER TORCHE CIKBIH je jučer izabrao novog predsjedni­ka

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina