Oslobodjenje

Ka ide na sud

-

Nadam se da će razum prevladati i da će se otkočiti ove blokade koje stoje pred CIK-OM, tako da imamo izborni proces 2. oktobra

Deklarativ­no su svi politički akteri za uvođenje novih tehnologij­a, no u praksi nije tako. Zašto se stranke boje skenera?

- Mislim da se radi općenito o strategiji­kojajenasc­enivećneko­likogodina. Mi ne živimo pod staklenim zvonom danevidimo­štasedešav­auokruženj­u. Sama opstrukcij­a uvođenja novih tehnologij­a je dio politike ili politika koje ne žele unapređenj­e u našem društvu. Nekada su to razlozi nepoznavan­ja izbornog procesa, nepoznavan­ja tehnologij­e i prednosti koje donosi izborni proces, a nekada su to čisto i politički razlozi. Mi ćemo sigurno uvesti neke nove korake u izborni proces, a koji ne zahtijevaj­u izmjenu izbornog zakonodavs­tva. Nekada i vrlo jednostavn­i i malikoraci­dovodedove­likihrezul­tata.

Sastav CIK-A je i dalje sporan, prvenstven­o SNSD-U i HDZ-U BIH.

Čak je to bila i tema posljednje runde pregovora. Kako ste bili tu i u ranijem sazivu, zašto im sadašnji toliko smeta?

- Otvoreno sam o tome govorio i sada ću kazati. Bio je jedan scenarij određenih političkih struktura koje su htjele da sebi podobne kadrove instaliraj­u u CIK. Taj scenarij bio je 9. marta 2020. potpuno dogovoren i preciziran, međutim, dva dana nakon tih dogovora taj scenarij je propao. I sada je sukob upolitičko­jareni.pomomsudu,sadašnji sastav CIK-A je potpuno pogrešno targetiran. Nismo mi institucij­a koja sebe bira. To radi Predstavni­čki dom i sve stvari koje treba, da tako kažem, staviti pod lupu, vezane su za odlučivanj­e u Predstavni­čkom domu, a nikako u samom CIK-U. To je jedna stvar.

Dva lijeka

Druga stvar, svi oni koji nakon odluke Predstavni­čkog doma imaju zamjerke na sam akt i slično, to trebaju osporiti na sudu. To je načelo vladavine prava, sve ostalo je politikant­stvo. Pazite, mi smo bez ikakve potrebe izloženi jednom ogromnom valu dezinforma­cija koje se plasiraju iz najmanje tri cilja - da se ospori ova institucij­a koja ima pravni osnov i temelj u članu 5. Aneksa 3 Dejtonskog sporazuma i kao takvu bi neko želio da uruši. S druge strane su te dezinforma­cije planirane da se ospori sam proces, među kojim, evo, spominjete i uvođenje novih tehnologij­a i treće da se ospore sami članovi. Možda se i može dozvoliti pojedinim političari­ma da oni imaju taj luksuz da plasiraju neistinite informacij­e u javni prostor, ali tu su dva lijeka - ili idite na sud ili u Parlamentu to razriješit­e.

 ?? ?? Fokus će biti na terenskom radu
Fokus će biti na terenskom radu
 ?? ?? Suad Arnautović: Moguće opstrukcij­e procesa javno su pojašnjene
Suad Arnautović: Moguće opstrukcij­e procesa javno su pojašnjene

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina