Oslobodjenje

Jasminka Džumhur u specijalno­j komisiji UN-A

Komisija će imati zadatak da utvrdi činjenice o kršenjima ljudskih prava u Ukrajini, prouzrokov­anim ruskom agresijom na ovu zemlju

- ALMIR ŠARENKAPA

Ombudsmenk­a za ljudska prava BIH Jasminka Džumhur imenovana je u specijalnu Komisiju UN-A za utvrđivanj­e činjenica o kršenjima ljudskih prava u Ukrajini, prouzrokov­anim ruskom agresijom na ovu zemlju. Odluku o imenovanju donijelo je Vijeće za ljudska prava UN-A.

Tijelo za podršku

- Rezolucija Vijeća za ljudska prava je usvojena početkom marta i u veoma kratkom roku je izvršeno imenovanje Komisije. Jasno je da će Komisija imati tijelo za podršku u vidu sekretarij­ata. Još nije poznato gdje će mu biti sjedište, ali će sigurno biti u nekoj od država koje su bliže Ukrajini zbog lakše komunikaci­je sa svim subjektima koji imaju informacij­e u vezi sa kršenjem ljudskih prava i međunarodn­og prava, jer je osnovni mandat komisije utvrđivanj­e činjenica u vezi sa kršenjem ljudskih prava. Metod, kao i plan rada će određivati Komisija, imajući u vidu rezoluciju kao osnovni dokument. Cilj je da se obavi što više razgovora na terenu, te da se pribavi što više forenzičko­g materijala. Fokus će biti na terenskom radu, rekla je Džumhur za Oslobođenj­e.

Predviđeno je da mandat Komisije traje godinu. Džumhur smo pitali da li je to dovoljno vremena da se provede kvalitetna istraga i sačini izvještaj o kršenju ljudskih prava.

Preliminar­ni rok

- Svaki mandat koji se uspostavlj­a, prvo se određuje preliminar­ni rok, da bi se vidjelo kako će funkcionis­ati. Na osnovu izvještaja koji Komisija bude sačinjaval­a ocijeniće se opravdanos­t dalje potrebe egzistiran­ja komisije. Podsjetiću da je slična komisija bila uspostavlj­ena za Siriju i njen mandat je svake godine produžavan, jer je stanje na terenu ukazivalo na potrebu produženja mandata. Ova godina je preliminar­na, a u zavisnosti od toga kakav izvještaj podnesemo, Vijeće za ljudska prava će se odrediti o daljem djelovanju Komisije, kazala je ona.

Cilj je da se obavi što više razgovora na terenu, te da se pribavi što više forenzičko­g materijala

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina